Pred nastavak dijaloga Beograd i Priština različito o temama i konačnom rešenju

„Pitanje međusobnog priznanja niti je tema, niti će biti tema u statusno neutralnom dijalogu u Briselu“, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Izjava stiže nakon što je kosovska predsednica, Vjosa Osmani, kazala da Kosovo ulazi u dijalog samo radi uzajamnog priznanja.

“Kosovo je spremno da ide na razgovore radi postizanja međusobnog sporazuma koji se fokusira na uzajamno priznavanje između Kosova i Srbije“, kazala je Osmani danas na onlajn diskusiji koju je organizovao Atlantski savet, preneli su prištinski mediji.

Nakon njene izjave Petković još jednom ukazuje na to da albanske političare ne zanima dijalog, kao ni dogovor i traganje za kompromisnim rešenjem, već se, kako ocenjuje, „zalažu za zamrznuti konflikt“.

„Umesto što bezočno obmanjuju javnost i svakodnevno sabotiraju dijalog, neka priznaju da ih ne interesuje građenje mira i stabilnosti, već da se zalažu za zamrznuti konflikt i
svakodnevne tenzije na terenu, koje su nažalost opasnost i alternativa dijalogu“, poručio je on.

Petković naglašava da nametnuta rešenja i jednostrani potezi niti su dijalog, niti pomažu međusobnom razumevanju i dogovoru, već „pojačavaju tenzije i jaz koji postoji među narodima na teritoriji KiM“.

On još jednom poručuje da je Beograd u najboljoj volji spreman da sedne za pregovarački sto u Briselu, kako bi se rešavala pitanja od interesa i za Srbe i Albance na KiM.

„Zato, neka albanski političari ne troše uzalud dnevnice, ako ih samo to zanima, nego
neka taj novac pametnije potroše na svoju urušenu ekonomiju“, savetuje Petković.

Nove nesuglasice stižu samo par sati nakon što su iz Evropske unije potvrdili da će nova runda dijaloga Beograda i Prištine biti održana sledeće nedelje, 15. juna.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.