Prećeno novinarima Zekirji Šabaniju i Gentiani Hasani

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Uredniku portala "Gazeta Fjalja" Zekirji Šabaniju i novinarki istog medija Gentiani Hasani prećeno je danas telefonskim putem zbog teksta koji je objavljen na ovom portalu.

Onaj koji je pretio novinarima bio je vlasnik kompanije "Ambienti-G", Gani Mljinaku.

Ovaj slučaj osudila je Asocijacija novinara Kosova:

"Asocijacija novinara Kosova sa zabrinutošću je primila vest o pretnji uredniku lista Gazeta Fjalja – Zekirji Šabani i novinarki Gentiani Hasani, u vezi sa člankom koji je danas objavljen pod naslovom 'Kompanije koje imaju ugovor sa opštinom uređuje kuću Agimu Bahtiriju'.

KoSSev: Gazeta Fjalja objavila je danas tekst sa fotografijama na kojima se, kako navodi ovaj portal, vide radnici kompanije "Ambienti-G" kako uređuju dvorište kuće gradonačelnika opštine Južna Mitrovica, Agima Bahtirija. Međutim, kako tvrdi Fjalja, ista kompanija je dobila i opštinski tender za održavanje zelenih površina u Južnoj Mitrovici. Današnji tekst na portalu "Gazeta Fjalja" usledio je nakon što je podignuta optužnica protiv Bahtirija i još dva lica zbog korupcije. 

Vlasnik 'Ambienti-G', Gani Mljinaku, pretio je danas uredniku Šabaniju, koji je i predsednik Asocijacije novinara Kosova i novinarki Hasani, tražeći od njih da uklone tekst, jer će u suprotnom, kako je rekao, 'fizički izmiriti račune'.

Slučaj je prijavljen policiji i vodi se kao pretnja.

Asocijacija novinara Kosova osuđuje ovu pretnju i zahteva od agencija za sprovođenje zakona i zaštitu prava da preduzmu mere kako bi rasvetlile ovaj slučaj i kaznile počinioca. U isto vreme podstiče se nezadovoljna strana da bilo kakvu tvrdnju uputi pravosudnim organima.

Asocijacija zahteva stvaranje bezbednog okruženja za novinare kako bi bili slobodni u obavljanju svojih zadataka, a istovremeno ih ohrabruje da ne uzmiču u svojoj misiji da informišu javnost.

Asocijacija novinara podseća na to da su pretnje i ucene neprihvatljive i da one neće zaustaviti slobodu govora i izveštavanje o događajima koji su u javnom interesu."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.