Gecaj: Imamo 19 zahteva za nove opštine koje ćemo razmatrati

Izvor: Klan Kosova (tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Zamenik ministra za lokalnu samoupravu Bajram Gecaj je u emisiji "Info Magazine" televizije "Klan Kosova" rekao da politički dogovor sa listom Srpskom ne uključuje formiranje novih opština.

Gecaj je rekao da ima oko 19 zahteva za nove opštine – mesta koja su većinom naseljena Albancima, prenosi Klan Kosovo.

"Imali smo politički dogovor Srpske liste na početku, kao i sa drugim manjinskim partijama koje su se pridružile koalicinom sporazumu sa PDK, prema kojem će Isa Mustafa biti premijer i Hašim Tači predsednik."

"Srpske opštine (po sistemu Srbije) na Kosovu sa većinskim sa srpskim stanovništvom nisu u okviru Republike Kosovo."

"Mislim da imamo 24 zahteva za nove opštine, ali imamo 19 zahteva za nove opštine u okviru kojih imamo zahteve iz mesta koja su većinom naseljena Albancima, gde su većinsko stanovništvo Srbi i gde su bili Goranci."

On je naglasio da će strategija lokalne uprave biti baza na osnovu koje će se nastaviti i da će biti izrađena studija izvodljivosti o funkcionisanju ovih opština.

"Ove godine smo odobrili desetogodišnju strategiju za lokalne samouprave, gde je predviđeno pet strateških ciljeva."

"U početku ćemo raditi sa logičkom inftrastrukturom, imaćemo studiju izvodljivosti kako bismo videli kako će ove opštine funkcionisati. Na primer, neprestano moramo da dajemo sredstva za opštinu Klokot".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.