Pre 23 godine oteta novinarska ekipa Radio Prištine – još uvek bez epiloga

Danas se navršavaju 23 godine od nekažnjene otmice novinarske ekipe Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića kod Velike Hoče, u opštini Orahovac.

Na tužan događaj podsetilo je Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom na Кosovu.

Na mestu gde su Slavuj i Perenić poslednji put viđeni UNS je postavio spomen obeležje na srpskom i albanskom jeziku na kom piše: „Ovde su 21. avgusta 1998. otete naše kolege novinari. Tražimo ih“.

Spomen obeležje rušeno je sedam puta.

Zahtev da se pokrenu istrage i dođe do pravde na koju se čeka više od dve decenije predstavnici UNS-a ponovo će uputiti danas, upravo sa tog mesta.

Slavuj i Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da urade prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom OVК.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.

UNS i UNS na Кosovu podsećaju da nisu rasvetljene i druge otmice i ubistva novinara na КiM. Od 1998. godine do 2005. godine kidnapovano je i ubijeno ukupno 14 novinara i medijskih radnika koji su radili za medije na srpskom i albanskom jeziku na Кosovu i Metohiji.

  • Šaban Hoti (Shaban Hoti), profesor ruskog jezika, prevodilac i medijski radnik zarobljen je, a potom ubijen, kao deo ekipe Ruske državne televizije koja je jula 1998. godine pokušala da napravi intervju sa pripadnicima OVK u selu Lapušnik.
  • Ljubomir Knežević, novinar prištinskog „Jedinstva“ i dopisnik „Politike“ otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna u podnožju planine Čičavica.
  • Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini. Deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.
  • Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine.
  • Krist Gegaj, urednik u RTV Priština, ubijen je u Istoku septembra 1999. godine, tri meseca po dolasku međunarodnih snaga.
  • Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini.
  • Na Kosovu su u periodu od 1999. do 2005. godine ubijeni novinari listova „Bujku“ Afrim Malići (1998), Informativnog centra Kosova „Informator“ Enver Maljoku (1999), „Rilindja“ Šefki Popova (2000) i „Bota sot“ Džemailj Mustafa (2000), Bekim Kastrati (2001) i Bardulj Ajeti (2005).
Kancelarija za KiM: Obnovite istragu i pokažite da ste posvećeni pravdi

Da i dalje nije poznata sudbina otetih novinara, ali i da otmičari nisu pronađeni, podsetila je ovog jutra i Kancelarija za KiM.

„Zavera ćutanja kojom je obavijen nestanak Đure i Ranka, predstavlja najveću mrlju na obrazu upravo onih, koji bi na Kosovu i Metohiji trebalo da se staraju o uspostavljanju vladavine prava i zakona“, naveli su iz Kancelarije i pozvali sve nadležne – lokalne i međunarodne institucije da obnove istragu i time pokažu „da su zaista, a ne samo deklerativno, posvećeni pravu i pravdi“.

Kancelarija za KiM takođe traži i rasvetljavanje skrnavljenja spomen-ploče postavljene „kao upozorenje svima koji veruju da je zataškavanje zločina čin patriotizma i da je traganje za pravdom kratkog veka“.

Podsetili su i na druge otmice i ubistva novinara n KiM-u koje nisu rasvetljene.

„Konačno rasvetljavanje ovih zločina i pronalaženje i kažnjavanje njihovih vinovnika, ali i počinilaca svih organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, jedini su put ka izgradnji međusobnog poverenja i normalizaciji odnosa u pokrajini“, precizirali su.

Kancelarija je ujedno zatražila od međunarodnih institucija na KiM da ulože svoj autoritet i pruže zaštitu svim medijskim radnicima i da im obezbede uslove za bezbedan i nesmetan rad.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.