"Pre 16 godina ni optužnica, sada dugogodišnji zatvor"

U Apelacionom sudu nadomak Prištine u toku je dodatno ročište u slučaju koji se vodi protiv lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

U uvodnom izlaganju tužilac Lars Anger je kazao da nije bilo ranije istrage protiv Olivera Ivanovića, te da je istraga počela 2013. godine.

“Pre toga je bilo istražnih radnji za prikupljanje dokaza, ali za druge optužene.“ kaže Anger.

Sa tužiocem se slaže i branilac oštećenih Burhan Mandžuni.

Branilac Olivera Ivanovića Ljubomir Pantović kazao je u uvodnom izlaganju da se ne može osporiti činjenica da je nakon rata događaj od 14. aprila 1999. godine bio predmet na koji je UNMIK obratio posebnu pažnju.

Ivanovićeva odbrana je upitala “kako je moguće da ti dokazi pre 16 godina nisu bili dovoljni za pokretanje optužbe protiv Olivera Ivanovića, a sada su dovoljni za dugogodišnju zatvorsku kaznu?“

Na ročištu koje je u toku nastavlja se ispitivanje svedoka, bivšeg istražnog sudije UNMIK-a, Mahmuta Haljimija, koji je na toj poziciji radio do aprila 2001. godine. 

Haljimi kaže da nije doneto rešenje za pokretanje istrage protiv Olivera Ivanovića za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu do dana kada je on radio kao istražni sudija.

“Sama istraga koja se ticala zločina u Kovačevoj ulici, a protiv Olivera Ivanovića, nije rezultirala rešenjem za pokretanje istrage,“ kazao je Haljimi.

Na pitanje Angera "da li se radilo o istrazi za prikupljanje dokaza," Haljimi je odgovorio da nije.

"Doneto je rešenje o pokretanju istrage protiv šest ili sedam lica, koja su se sumnjičila da su ubili albanske civile u Kovačevoj ulici aprila 1999. godine," kazao je Haljimi.

Haljimi je ponovio da nije postojalo obaveštenje o pokretanju istrage protiv Ivanovića. 

Na pitanje Ivanovićeve odbrane, da li je tražio da se istraga proširi i na Ivanovića, Haljimi je kazao da "nije došlo do toga, zbog ranije objašnjenih okolnosti".

Većem predsedava Euleksov sudija Radoši Petrov.

Oliver Ivanović je osuđen na devet godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina počinjenog nad albanskim civilima 14. aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.