Pravoslavna Nova na Kosovu: Bez koncerta u K.Mitrovici, ali uz vatromete, u Gračanici tradicionalno

Građani koji vreme računaju po julijanskom kalendaru tačno u ponoć dočekali su Novu godinu. Proslavi pažnju pridaju Srbi sa Kosova, premda, na Severu sa manje entuzijazma u odnosu na prethodne godine. U Kosovskoj Mitrovici je izostao organizovan doček na šetalištu, ali ne i vatrometi.

Danas u podne, u severnom delu Kosovske Mitrovice, sada već tradicionalno, održana je Ulica otvorenog srca. Na šetalištu se ovog, skoro prolećnog dana, okupio nešto manji broj ljudi, ali dosta dece.

I jedna stranka je danas delila novogodišnje paketiće – Nova DSS.

Prethodnih godina broj ljudi se na šetalištu od otvaranja Ulice otvorenog srca, do večernjeg kulturno-umetničkog programa, nije smanjivao.

Ove godine, međutim, na mitrovičkom šetalištu nije bilo biti koncerta, kao ni vola na ražnju i grejanog vina, te je šetalište bilo prazno.

Sa druge strane, uoči Nove godine nebo iznad Kosovske Mitrovice osvetlili su vatrometi kako u samom gradu tako i sa okolnih brda, dok je ispred crkve Sveti Dimitrije organizovana bakljada. Višeminutni tradicionalni vatromet, osvetlio je nebo i iznad zvečanske tvrđave.

S druge strane, ovaj dan se u Gračanici obeležava tradiocionalno.

Bik gračanica Nova godina srpska pravoslavna
FOTO: RTV Kim

Na Trgu oslobodilaca u ovom mestu organizovan je kulturno-umetnički program, uz meso tradicionalno pečenog bika na ražnju, zatim pljeskavice, pileće meso, kuvanu rakiju i vino, ali i nagradnu igru. Novu godinu je na ovom trgu, dočekalo oko 1.000 ljudi, javlja Kim.

Manastir Draganac je na svojoj Fejsbuk stranici čestitao vernicima pravoslavnu Novu godinu uz video snimak vatrometa i bakljade iz porte manastira.

Među retkim zvaničnicima praznik je čestitao srpski šef diplomatije, Ivica Dačić, navodeći da su se u predstojeću godinu preneli „mnogi problemi na međunarodnom planu“, ali i da treba položiti nadu u njihovo rešavanje i stabilizovanje prilika.

„I u novoj godini nastavićemo da štitimo naše interese, da čuvamo našu zemlju, naše građane i naš put razvoja. Svima želim dobro zdravlje, porodičnu slogu i uspeh u poslu”, naveo je Dačić.

Praznik je čestitao i ambasador Ukrajine u Srbiji, Volodimir Tolkač poručivši da je ovaj praznik, koji se u Ukrajini zove Stara nova godina, „jedna od mnogih stvari koja spaja Ukrajince i Srbe“.

„Od sveg srca želim da čestitam srpskim sestrama i braći, našim sugrađanima i građanima koji su sada u Srbiji, našoj dijaspori u Srbiji, srpskim državljanima Ukrajincima i Rusinima, srećnu Novu godinu po julijanskom kalendaru“, naveo je Tolkač.

KoSSev čestita Novu Godinu svima onima koji večeras proslavljaju!Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.