Pravo na penziju za raseljena lica nemoguća misija

Administrativno uputstvo kosovskog ministarstva za rad i socijalnu zaštitu koje sadrži nove uslove za ostvarivanje prava na osnovnu penziju na Kosovu, stvorilo je poteškoće podnosiocima zahteva. Pribavljanje potrebnih dokumenata, kao što je dokaz o plaćenom porezu na imovinu za interno raseljena lica je gotovo nemoguća misija. Za nadležno ministarstvo novi zahtevi predstavljaju mehanizam protiv mogućih zloupotreba, dok poslanički klub liste "Srpska" u Skupštini Kosova ovaj potez ministarstva karakteriše kao kršenje zakona.

Novim administrativnim uputstvom Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu svi penzioneri su u obavezi da dokažu da žive na Kosovu.

Darinka Veljković je interno raseljeno lice i korisnik je osnovne penzije koja iznosi 75 evra. Kada je pokušala da to i uradi, na vratima centra za socijalni rad dočekali su je novi uslovi.

"Struju i vodu redovno plaćam i imam sve račune, mogu vam pokazati sve račune. Ne znam od čega ću da živim ako mi ukinu ovo malo penzije," rekla je penzionerka iz Lipljana, Darinka Veljković.

Darinki Veljković je potrebna potvrda o plaćenom porezu na imovinu, jer je to novi uslov ministarstva za dokazivanje da podnosilac zahteva živi na Kosovu.

"Nemoguće je da ona plaća porez jer ne poseduje nikakvu nepokretnu imovinu na sebe. Gospođa koja je vlasnik kuće nalazi se u Nišu, ona je nepokretna da nosi ugovor kod notara ili bilo gde," kaže Darinkin prijatelj, Miodrag Mitić.

Nadležno ministarstvo nove uslove penzionerima pravda navodima da pojedini penzioneri ne žive na Kosovu. Kontrolom aplikacija utvrđeno je da je jedan broj penzionera dao fiktivne adrese stanovanja.

"Cilj našeg administrativnog uputstva je da penziju prima isključivo ono lice koje živi na Kosovu, i ovde se ne radi o tome da je neko protiv nekoga, cilj je jasan, primalac penzije mora živeti na Kosovu i biti državljanin Republike Kosova," istakao je za RTK2, direktor odeljenja za penzije, Bahri Džaferi.

Bivši ministar rada i socijalne zaštite, a sada poslanik liste "Srpska", Nenad Rašić, tvrdi da je odluka ministarstva nezakonita, jer je zakonom jasno predviđeno koji su uslovi za ostvarivanje prava na penziju.

"Deluje da će u ovom slučaju biti u problemu najugroženiji, a to su oni preko 65 godina starosti, izmešteni i raseljeni. Ja se nadam da je ovo jedna tehnička greška, jer ne bih želeo da pomislim o onome što više ljudi već misle da je ovo direktno usmereno protiv jedne zajednice, odnosno prema onima koji su najugroženiji, koji su najraseljeniji a to je u ovom slučaju srpska zajednica," naglasio je poslanik liste "Srpska", Nenad Rašić.

Kosovo ima 176.000 penzionera, od kojih 135.000 prima osnovnu penziju, takozvanu socijalnu pomoć ljudima starijim preko 65 godina. Ukoliko nadležno ministarstvo ne povuče, prema mišljenju srpskih poslanika spornu odluku, oni će se žaliti Ustavnom sudu Kosova.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.