Kosovo član Stalnog arbitražnog suda

Kosovo  je postalo 121. član Stalnog arbitražnog suda u Holandiji, "uprkos naporima Srbije" da blokira ovo učlanjenje, saopštio je juče kosovski ministar spoljnih poslova, Enver Hodžaj. Članstvo Kosova u ovom sudu kosovsko ministarstvo spoljnih poslova je prethodno najavljivalo za januar 2016. Međutim, do učlanjenja nije došlo, jer, kako su tada preneli prištinski mediji, Kosovo nije imalo podršku SAD, ili drugih zemalja Kvinte.

"Dobra vest za Kosovo. Naša država postala je 121. članica Stalnog arbitražnog suda sa sedištem u Holandiji. Uprkos naporima Srbije da blokira ovaj proces, od januara, danas je potvrđeno, glasovima država – zvanično prihvatanje Kosova u ovu organizaciju. Hvala državama za glasanje i kosovskim diplomata za lobiranje. Dobra koordinacija sa partnerima donela je diplomatske rezultate," napisao je Hodžaj na svojoj Fejsbuk stranici.

Iako je kosovska diplomatija dokumente o pristupanju Stalnom arbitražnom sudu holandskom MSP-u uputila, u novembru 2015., uz najavu da će Kosovo u januaru 2016. postati član ovog suda – to se nije dogodilo. Razlozi zbog čega nije došlo do članstva nisu saopšteni, ali su kosovski mediji preneli da je "Kosovo izgubilo prvu diplomatsku bitku u 2016.", te da nije uspelo da se učlani, jer "za ovo članstvo nije imalo nikakvu podršku SAD, ili drugih zemalja Kvinte."


Stalni arbitražni sud je međuvladina organizacija sa 117 zemalja članica i bavi se arbitriranjem sporova među državama, a pruža usluge rešavanje sporova koji uključuju zemlje, državne entitete, međuvladine organizacije i privatna lica. Srbija je postala članica ovog suda 2006. godine, dok je 2014. u ovom sudu dobila takozvanu nacionalnu stolicu.


Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.