Pravni Fakultet: Mitrovički univerzitet u ZSO je pravno nasilje, Vlada Srbije da reaguje

Nastavnici i saradnici pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici protive se tome da ovaj univerzitet, kako je izjavio predsednik liste "Srpska", Slavko Simić – bude "inkorporiran u Zajednicu srpskih opština" – saopštili su danas. Oni su istovremeno uputili apel rukovodstvu univerziteta, ali i Vladi Srbije – da se izjasne o ovom predlogu, a svoje koleginice i kolege pozvali da se pridruže apelu. Profesori mitrovičkog pravnog fakulteta oglasili su se pet dana nakon što je Slavko Simić izneo u javnost predlog o uključivanju UP-a u ZSO.

Univerzitet održiv samo u okviru sistema Republike Srbije

"Održiv rad i opstanak UP-a sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici jedino je moguć u okviru jedinstvenog pravnog i akademskog prostora Republike Srbije, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije" – navode zaposleni na Pravnom fakultetu.

Apel nastavnika i saradnika Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici objavljen je na zvaničnoj Internet stranici ovog fakulteta. Saopštenje u celosti možete pročitati OVDE.


Pročitajte još:

Đurić: Nema inicijative za spajanje fakulteta. Savet fakulteta i studenti: Odbijamo predlog

DSS o predlogu spajanja fakulteta mitrovičkog univerziteta: Prvi korak ka konačnom integrisanju u "državu Kosovo"

Milačić: Predlog o integrisanom univerzitetu protivzakonit, tražimo sastanak sa Premijerom

Nedoumice u javnosti: Kancelarija za KiM predložila model Integrisanog univerziteta za Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici

Ističu da bi inkorporisanje UP-a u ZSO značilo promenu njegovog statusa i, ističu – dovelo bi do gašenja ove visokoškolske ustanove.

Odlučno se protivimo promeni statusa Univerziteta

"Promena statusa Univerziteta u ZSO, koja bi podrazumevala njegovo, kako se navodi u pomenutoj izjavi, inkorporisanje u ZSO – entitetu koji ustavno-pravni poredak Republike Srbije ne prepoznaje – predstavljalo bi pravno nasilje i dovelo bi do gašenja najviše visokoškolske obrazovne i naučne institucije na Kosovu i Metohiji čiji je osnivač Republika Srbija. Pored toga, ona bi imala nesagledive posledice po status studenata i zaposlene i neminovno bi dovela do gašenja najviše visokoškolske obrazovne i naučne institucije na Kosovu i Metohiji čiji je osnivač Republika Srbija, kao i nesagledivo negativne posledice po opstanak srpskog naroda na KiM-u."

"Stoga ističemo da se takvim eventualnim promenama odlučno protivimo," dodaju takođe.

Za promenu statusa Univerziteta potrebna saglasnost akademske zajednice

Navode i da "svako preispitivanje statusa i organizacije institucija visokog obrazovanja na teritoriji KiM-a, a čiji je osnivač Republika Srbija, mora da polazi od važećih zakonskih normi i principa poštovanja autonomije Univerziteta".

"U skladu sa tim, bilo kakva eventualna promena statusa Univerziteta, podrazumevala bi aktivno učešće i saglasnost akademske zajednice Univerziteta, što pomenuta izjava gospodina Simića takođe ignoriše," dodaju.

"Mi nastvnici i saradnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici apelujemo da se rukovodstvo Univerziteta, kao i Vlada Republike Srbije izjasne o pomenutim stavovima predstavnika Srpske liste. Pozivamo koleginice i kolege sa svih fakulteta, u sastavu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici – da se pridruže apelu," poručuju nastavnici i saradnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Da Simić želi da "inkorporira" mitrovički univerzitet u ZSO – ocenio je ranije i Srpski nacionalni forum. Simić je potom odgovorio da srpski poslanici nisu saglasni sa tim da kosovski zakoni uređuju rad srpskog obrazovnog sistema na Kosovu, te da žele da obrazovanjem upravlja Ministarstvo prosvete Republike Srbije, preneo je RTV KIM.

Srpska: UP u ZSO; zakon povučen, ali će biti usvojen kada bude redizajniran

Predsednik liste Srpska, Slavko Simić, izneo je prošlog petka u javnost predlog o uključivanju UP-a u ZSO, a nakon sednice kosovske skupštine, na kojoj je trebalo da se razmatra Nacrt zakona o visokom obrazovanju.

Zakon, za koji u javnosti nije poznato šta predlaže, je, međutim, povučen sa dnevnog reda, a Simić je potom izjavio da Srpska lista želi da "Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici bude inkorporiran u Zajednicu srpskih opština, odnosno, kako je naveo, da naš obrazovni sistem bude inkorporiran u ZSO i da tako imamo potpuni nadzor nad tim obrazovnim sistemom", ne pojašnjavajući šta inkorporisanje podrazumeva.

Simić očekuje i da se zakon koji je povučen – do daljnjeg ne nađe na dnevnom redu parlamenta, već da, kada bude formirana ZSO – uz pomoć amandmana bude dizajniran prema "vitalnim interesima" srpske zajednice i "u skladu sa obrazovnim sistemom Srbije" – opet ne navodeći nikakva druga tehnička, odnosno stručna pojašnjenja.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.