Požari u Mitrovici i Zvečanu: Kod Crnuše, požar kod Sunčane doline u neposrednoj blizini kuća i trafo stanice


U mitrovičkom rejonu trenutno su aktivna dva požara. Jedan severno od reke Ibar, a drugi južno. U severnom delu vatrogasci su na terenu i navode da čine sve što mogu da zaustave širenje požara.

Požar u severnom delu se približio neposredno novoj trafo stanici na Malom Zvečanu i svega nekoliko metara od naselja u kojem živi mahom raseljeno stanovništvo iz sela Svinjare, a gde su u međuvremenu podignute i nove stambene zgrade.

Požar se velikom brzinom širi i niz padinu na Malom Zvečanu ka naselju Sunčana Dolina.

Kako su nam meštani i obebeđenje naselja Sunčana dolina kazali, jedno vatrogasno vozilo je na terenu.

Naša ekipa nije mogla da pristupi unutar kruga Sunčane doline. Obezbeđenje je zatražilo legitimaciju i udaljilo nas pod obrazloženjem da nije bezbedno.

Komandir vatrogasne stanice Ranko Ristović nam je kratkom porukom odgovorio da su na terenu i čine sve što mogu da zaustave širenje požara, izvinivši se što ne može da razgovara, jer sa kolegama učestvuje u gašenju požara.

Stanovnici su uplašeni, a na licu mesta blizu samog požara, u svom dvorištu na Malom Zvečanu, zatekli smo i uplakanog dečaka.

Požari su zahvatili veću površinu niskog rastinja. U južnom delu tako gori rastinje na padini ispod Crnuše.

Kako je javila RSE na albanskom, požar je zahvatio nekoliko sela u Južnoj Mitrovici. Požare pored vatrogasaca u ovom delu gasi i policija, KBS, kao i KFOR.

„Danas oko 15:08 prijavljen je požar u selu Crnuša. Vatra se proširila na selo Kičić, na borove i selo Zasela. Na licu mesta su jedinice policije, vatrogasci, vatrogasci KBS i Kfora koji pokušavaju da lokalizuju požar i po potrebi evakuišu stanovnike“, rekla je Feđrije Plana (Fehxhirrje Pllana) iz policije za RSE.

Ovaj najnoviji tropski talas temperatura zahvatio je i mitrovički rejon. Temperature idu i do iznad 40 stepeni, a neposredno pre izbijanja požara, u automobilima se pokazivala spoljašnja temperatura i do 48 stepeni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.