Požar u rejonu Mitrovice i dalje aktivan: Očekuje se lokalizacija

Od juče popodne Kosovskom Mitrovicom, ali i Zvečanom nastavlja da se širi gust dim, usled požara prema Južnoj Mitrovici – ka takozvanoj Koloniji. Vatra je u ovom naselju i u blizini prvih kuća. Ipak, na terenu su vatrogasne jedinice i očekuje se da požar u narednim satima bude lokalizovan, potvrdio je za KoSSev direktor Odeljenja za zaštitu i spasavanje opštine Južna Mitrovica, Musa Dragaj. Uzrok ovih požara je, pretpostavlja se, ljudski faktor. Niz požara od 6. avgusta zabeležen je upravo na relaciji Dudin krš-Kolonija. 

"Situacija kod Kolonije, u blizini motela – tu imamo dosta neprilika. Požar koji je izbio u toku dana, sinoć se proširio. Na terenu su vatrogasne jedinice zajedno sa Agencijom za šume. Vatra je dosta blizu kuća. Ali, ponavljam, vatrogasne jedinice su na terenu i rade na tome da se spreči da požar dođe do kuća. Sve vreme pokušavaju da lokalizuju požar i ugase ga," kaže Dragaj i podseća da su u nekoliko navrata imali pomoć i od vatrogasne jedinice Severna Mitrovica. 

Pročitajte još: 

Kosovska Mitrovica: Novi požari, širi se dim

Kosovska Mitrovica: Ponovo požar kod Dudinog krša

Južna Mitrovica: Ugašeni požari. Bahtiri pohvalio posvećenost i saradnju srpskih i albanskih vatrogasaca

Sever Kosova: Požar na Dudinom kršu i dalje aktivan 

Sever Kosova: Tri manja požara 

Sever Kosova: Požar na Dudinom kršu, u Sočanici i kod Devinih voda

Vatra se lako širi, dodaje, zbog rastinja koje je suvo usled visokih temperatura. Ipak, Dragaj očekuje da požar bude lokalizovan.

"Očekujemo da će u narednim satima vatrogasna jedinica jug i Agencija za šume u potpunosti lokalizovati i ugasiti ovaj požar. Trebalo bi da nam stigne još pomoći. Ima dosta trave koja je suva i zato ima toliko dima. Nije toliko ozbiljna situacija, koliko se čini zbog dima," objašnjava.

Pitali smo Dragaja i kakva je situacija sa požarima kod Dudinog krša i prema selu Lisice:

"Kod Dudinog krša, na putu za Orahovo, od 6. avgusta smo imali požare do danas. Pojavljuje se s vremena na vreme. Kod Lisica, situacija je ista gotovo četvrti dan. Vatrogasne jedinice reaguju, lokalizuju vatru, ali se ona ponovo pojavljuje."

Na pitanje da li su poznati uzroci požara, Dragaj kaže da se najverovatnije radi i o ljudskom faktoru, ali i o visokim temperaturama.

"Prema onome što imamo sa terena, iako ne možemo u potpunosti da tvrdimo, moguće je i da je ljudski faktor u pitanju," objašnjava.

Podsetimo, od prošlog vikenda na Severu Kosova, uključujući rejon Južne Mitrovice, zabeležen je niz požara. Uz više požara kod Dudinog krša, gorela je šuma i nisko rastinje na brdu iznad Devinih voda i to u dva navrata, na putu Zvečan-Žitkovac, kod Sočanice, dok je najveća šteta naneta u rejonu južnog dela Mitrovice gde je izgorelo oko 100 hektara šume.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.