Požar koji je u ponedeljak izbio u Joševiku danas stavljen pod kontrolu

Joševik Požar, sandra dobrić
Joševik/Fotografija uslikana 07. 04./FOTO: Sandra Dobrić

Vatrogasne jedinice već tri dana rade na gašenju požara koji je u ponedeljak izbio u Joševiku a potom se proširio na više desetina hektara ka Žitkovcu. Zajedničkom akcijom vatrogasnih jedinica Kosovske Mitrovice i Zvečana požar je ovog jutra stavljen pod kontrolu i očekuje se da će biti ugašen u toku dana, potvrđeno je za KoSSev iz vatrogasne stanice u Zvečanu.

Vatrogasnoj stanici u Zvečanu prijavljeno je još u ponedeljak da je izbio požar u ataru sela Joševik nakon čega je na teren izašla vatrogasna ekipa.

Kako je potvrdio za KoSSev, portparol Kosovske policije za Region Sever, poručnik Branislav Radović, na osnovu jučerašnjih navoda vatrogasne jedinice iz Zvečana preko dana, 14 vatrogasaca sa jednim vozilom tog i prethodnog dana nisu uspeli da lokalizuju požar koji je zahvatio njive, šume i nisko rastinje, zbog nepristupačnog terena i veoma gustog dima.

Komandir Vatrogasne jedinice u Zvečanu, Vladan Radomirović, u izjavi za KoSSev ovog jutra potvrdio je da je požar izbio u Joševiku, ali i da je u međuvremenu zahvatio ogromnu površinu – od oko 100 hektara.

Navodi da su od juče angažovane dve ekipe – iz Zvečana i Kosovske Mitrovice, te da je u akciji gašenja učestvovalo oko 40 vatrogasaca.

Tvrdi da je ugašeno oko 90 odsto požara, te da je ostao jedan pojas iznad Žitkovca koji će, kako je rekao, najverovatnije biti lokalizovan u roku od dva do tri sata.

Radomirović sumnja da je požar izazvao ljudski faktor, dok je vetar samo učinio da se on proširi.

Пожар је сад видиљив и из Звечана, пошто је од нас отишао ка Шарен-камену…

Posted by Сандра Добрић on Tuesday, April 7, 2020Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.