Povučen predlog o izmenama zakona o javnim preduzećima

Izvor: RTK2/Agencije (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Vlada Kosova odlučila je danas da iz skupštinske procedure povuče izmene Zakona o javnim preduzećima, koje je danas trebalo da razmatra Skupština Kosova, i da donese poseban zakon o Kombinatu ”Trepča”.

Kako je saopštila Vlada Kosova, izmene Zakona o javnim preduzećima povučene su zbog činjenice da u njima nisu precizno definisani rokovi obaveza koje Kombinat ”Trepča” ima prema kreditorima.

Na sednici Vlade je odlučeno da se izradi poseban zakon o Trepči, u kojem bi bila precizirna sva pitanja bitna za tu firmu koja je jedan od najžnačajnih ekonomskih činilaca Kosova.

Ministar ekonomskog razvoja Bljerand Staviljeci je predstavljajući izmene predloga zakona izjavio das u nove izmene donete zbog “problematike sa vremenskim rokovima”.

“Imamo novi predlog zakona kako bismo bolje regulisali vremenske rokove”, izjavio je Staviljeci.

Nakon sednice Vlade, premijer Isa Mustafa je otišao u Skupštinu gde je od poslanika zatražio da se za sutra odloži rasprava o Treoči.

Mustafa je izjavio da su nove izmene bile neopodne zato što prethodni predlog zakona ne predviđa i preuzimanje obaveza odnosno dugova, koji iznose 1.4 milijarde evra. 

Sednica Vlade prisustvovali su i predstavnici Srpske liste u Vladi Kosova i saglasili se sa odlukom da se izmene Zakona povuku.

Prethodno je portal Koha net objavio da je premijer Kosova Isa Mustafa odlučio da povuče iz skupštinske procedure izmene Zakona o javnim preduzećima i da se pripremi poseban zakon o ”Trepči”.

Prema tom portalu, povod za takvu odluku premijera je to što u novom zakonu o javnim preduzećima nije predvidjen način izmirivanja obaveza od 1,4 milijardi evra koje, prema procenama, ima ”Trepča”.

Portal je naveo je odluka doneta sinoć nakon razgovora koje je Mustafa zajedno sa zamenikom premijera Hašimom Tačijem i ministrom pravde Hajredinom Kučijem, imao sa ambasadorima najznačajnijih zemalja Zapada.

Sednica Skupštine koja je bila zakazana za 10 časova, još nije počela, dok je izvor Agencije Beta rekao da se predlog zakona o Trepči ne može pripremiti, niti razmatrati tokom ove nedelje.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.