Leposavić: Dijalogom naći rešenje

Oko šest stotina radnika "Trepče" podržano od zaposlenih u preduzećima i ustanovama kao i od velikog broja građana – opštine Leposavić, na dva sata blokiralo je Ibarsku magistralu kod pogona Flotacije u Leposaviću, u znak protesta zbog namere Vlade Kosova da promeni vlasništvo i ovu kompaniju organizuje kao javno preduzeće.

Okupljenima se obratio predsednik sindikata Rudnici i flotacija "Trepča" Leposavić, Rato Milojević. On je posebno istakao da iako radi u otežanim uslovima ovaj deo kompanije beleži stalni rast proizvodnje, povećanje rentabilnosti i uspešno posluje. Na taj način obezbeđuje egzistenciju zaposlenih i ekonomsku stabilnost na Severu Kosmeta.

Milojević je posebno naglasio da zaposleni od Vlade Kosova zahtevaju "da prestane sa političkim opstrukcijama i da preduzme istinske mere za uspostavljanje ravnopravnosti i u skladu sa tim odmah obustavi dalji postupak promene vlasničke strukture i načina organizovanja ovog dela kompanije", rekao je Milojević i dodao:

"Sigurni smo da se dijalogom o pitanjima od vitalnog značaja za sve zajednice koje žive na ovim prostorima mogu naći rešenja koja predstavljaju zajednički interes. Predlažemo da se pod hitno u Briselu stavi na dnevni red pitanje imovine privrednih subjekata, kao i pitanje promene vlasništva i načina organizovanja ovog dela Kompanije. Sindikat koji predstavlja 3300 zaposlenih, koji obezbeđuju materijalnu egzistenciju za oko dvadeset hiljada članova njihovih porodica, kao i ekonomsku stabilnost na ovom području, neće odustati od ostvarenja svojih prava na rad i aktivnog učešća u utvrđivanju vlasništva i načina organizovanja, a sve u cilju daljeg rada i razvoja ovog dela Kompanije."

U delu kompanije "Trepča" Leposavić u rudnicima i pogonu flotacija stalno je zaposleno 628 radnika, a na poslovima eksploatacije rude angažovano je nekoliko privatnih preduzeća.

Protest u Leposaviću protekao je mirno, pripadnici Kosovske policijske službe obezbeđivali su skup i propuštala su putničke automobile jednom kolovozom trakom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.