Povećanje budžeta Ministarstva poljoprivrede za 16,5 milijardi dinara, najavljena dodela subvencija

Ministarstvo poljoprivrede Srbije
FOTO: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saoštilo je da će njihov budžet za 2022. nakon rebalansa biti uvećan za 16.5 milijardi dinara, i iznosiće 78,5 milijardi dinara, što predstavlja 5,3% poreskih prihoda budžeta Republike Srbije.

MPŠV ističe da je za direktna plaćanja koja se odnose na premiju za mleko, osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju i podsticaje u stočarstvu, obezbeđeno dodatnih 7,7 milijardi dinara, dok za mere ruralnog razvoja 2,87 milijardi.

Osim proizvođaća suncokreta, pomoć će dobiti i prozvođači šećerne repe roda 2023. u iznosu od 35,000 dinara po hektaru, a najviše do 500 hekatara, za ostvareni prinos od najmanje 50 tona po hektaru plative šećene repe.

Ministarstvo je takođe najavilo da će podržati subvencionisanje dela kamate za period odlaganja otplate kredita (grejs period) odobren reprogramom, od šest do 12 meseci, a koji su subvencionisani na osnovu Pravilnika o kreditnoj podršci.

Takođe navode da će do kraja godine biti obezbeđeni i dodatni posticaji poljoprivrednim gazdinstvima na ime regresa u iznosu od 20 dinara po litri goriva, za 50 litara po hektaru, za maksimalno 20 hektara (maksimalno 20,000 dinara po gazdinstvu).

U cilju upućivanja pomoći uzgajivačima mlečnih krava, a u saradnji sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, do kraja godine biće realizovana i bespovratna isporuka do 15,000 tona merkatilnog kukuruza, saopštilo je MPŠV.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.