Potpisom protiv novih komšija: Građani u Melencima ne žele raseljene s KiM

Meštani Melenaca potpisuju peticiju u kojoj traže da se do daljeg obustavi naseljavanje interno raseljenih s Kosova i Metohije u Melence. Dok se meštani plaše da će izbeglice s Kosova, kako kažu, prevladati, oni protiv kojih protestuju kažu da sa komšijama niti traže, niti imaju bilo kakve probleme.

„Mi smo potpisali pa šta bude“; „hoće prevladati oni više nego mi“

Žitelji Melenaca kažu da od države nisu dobili odgovor kako je došlo do toga da, prema njihovoj proceni, oko 200 izbeglica s Kosova kupi kuće u njihovom selu.

„Gledamo na to kao da smo jedino selo u okruženju gde je toliki broj porodica raseljenih sa Kosova i Metohije došao baš u Melence… Pa ne gledamo baš blagonaklono, zbog povećanog broja krivičnih dela od kada su te porodice naselile Melence,“ kazao je jedan meštanin.

Na pitanje novinara N1 šta se dešavalo, odgovara:

„Ima porast broja krivičnih dela krađe“.

„Mi smo potpisali pa sad, šta bude – bude,“ kazala je jedna meštanka.

A na pitanje zbog čega je potpisala peticiju, odgovara:

„Da se ne doseljavaju više. Hoće prevladati oni, više nego mi.“

„Ne znam šta je to, ali ne valja“; „To je pozitivno, a žalosno je ko ih ne prima“

Mišljenje onih koji su peticiju potpisali, međutim, ne dele svi u Melencima.

„Ja sam od tuda, samo sam ja otišao odavno sa Kosova, ima već preko 20 godina… Ne znam šta je to, ali kako da kažem…ne valja,“ naveo je jedan od sagovornika.

„Bilo je naseljavanja kod nas i kad su dolazili devedesetih. To je za mene pozitivno. Ti ljudi su osetili sve. A žalosno je ko ih ne prima,“ dodao je drugi.

Raseljeni: Komšije suvo zlato

Jedni od onih koji su sa Kosova došli u Melence su Kamber i Drita Krasnići, koji su izbegli iz Peći. Za peticiju kažu da je jednostavno ružna, ali i da ih ne dotiče. Važno im je šta kažu njihove prve komšije, koje opisuju kao „suvo zlato“.

„Još niko me nije gledao krivo, još niko mi nije rekao nešto – što se mene tiče, ja ovde ovako mogu da živim još sto godina, ako da Bog. Sa komšijama, sa braćom ovom ovde, što sam se doselio tu. Nemam šta da kažem loše za njih,“ navodi Kamber Krasnići.

Prvi čovek sela: Nisam video tekst peticije

U Melence je došla i delegacija Komesarijata za izbeglice, koja je o peticiji razgovarala sa građanima i predsednikom mesne zajednice.

Veselin Frajić, predsednik Saveta mesne zajednice Melenci, obećao je da će situaciju prokomentarisati kada vidi tekst peticije, za koji tvrdi da ga još nije dobio.

N1: Evo ga ovde stoji.

Frajić: Ja ga nisam dobio, evo sad su ga prepravili.

N1: Hoćete da Vam ga donesem? Evo tu stoji.

Frajić: Kad dobijem u mesnoj zajednici tekst, kad ga pročitam, onda mogu da vam kažem da – stoji lepo u tekstu, ovde ne stoji.

N1: A je li Vi ne možete da imate stav o tome? Znam da ne stoji, ali morate imati stav o tome.

Frajić: Evo, naš stav je da pokrenemo pitanje i da vidimo šta se dešava.

Komesarijat: Nema dovoljno informacija

Ni u Komesarijatu nisu bili rečitiji, preneo je N1, navodeći da su im naveli da i sami pokušavaju da saznaju „gde je zapelo“.

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić je na službenom putu van zemlje, ali je za N1 telefonom rekao da „u ovom trenutku nema dovoljno informacija“ u vezi s melenačkom peticijom i da će, čim se vrati u Srbiju, doći u selo da porazgovara s meštanima.

N1

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.