Kosovski ministar trgovine upozorava, na tržištu proizvodi sa visokim procentom palminog ulja

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Ministar trgovine i industrije (Kosova) Bajram Hasani upozorio je u utorak na proizvode sa visokim procentom palminog ulja na kosovskom tržištu. Ovo ulje smatra se štetnim po zdravlje, piše Koha Ditore.

Međutim, on je rekao da je nemoćan po pitanju preduzimanja mera, a nakon što se Agencija za hranu i veterinu (AUV), koja ima nadležnost, po rečima Hasanija, pokazala kao nespretna u tom pogledu.

Ministar je ukazao i na posledice korišćenja velikih količina ovog ulja.

„Razgovarao sam sa stručnjacima i rečeno mi je da ako se palmino ulje koristi najviše 13 godina, većina arterija se zatvori i moguć je infarkt. Iako evropske države navode da je palmino ulje štetno i u slučaju da se koriste proizvodi sa preko 20 procenata ulja, danas na Kosovu imamo proizvode koji se proizvode sa 100% palminog ulja,“ rekao je on tokom izveštavanja pred parlamentarnom komisijom za evropske integracije o primeni SSP-a od strane oblasti koju vodi.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.