Potpisan ugovor o izgradnji ski centra Brezovica: Privatizacija ili koncesija?

Nakon što je gradonačelnik opštine Štrpce, Bratislav Nikolić, na sednici SO opštine kojom upravlja, danas izložio master plan za razvoj Ski centra Brezovica, kosovsko ministarstvo trgovine i konzorcijum "MDP Consulting – Compagnie des Alpes" su i zvanično potpisali ugovor o izgradnji turističkog centra Brezovica, kako je već prethodno najavljeno. Iako Bratislav Nikolić navodi da nije u pitanju privatizacija ovog ski centra, javnost današnje potpisivanje ugovora kosovskog ministarstva i francuskog konzorcijuma doživljava kao privatizaciju društvene imovine Srbije. Potpisnici današnjeg ugovora, sa druge strane, ističu prednost koncesije. Anketni odbor za Kosovo i Metohiju je, međutim, još prošle godine upozoravajući na neregularnosti u Ski centru Brezovica, upozorio Vladu Srbije i na moguć "nedopustiv način" privatizacije ovog preduzeća, navodeći i da Vlada Srbije treba u pregovorima sa Prištinom da spreči planiranu privatizaciju od strane kosovskih institucija.

"Ministarka trgovine i industrije, Hikmete Bajrami i predstavnik konzorcijuma MDP Consulting – Compagnie des Alpes, Paskal Ruk, potpisali su danas ugovor za izradu projekta za razvoj turističkog centra Brezovica, koji iznosi 409 miliona evra. Ugovor je potpisan u prisustvu kosovskog premijera, Ise Mustafe i ambasadorke Francuske, Marsi Davie, a ceremoniji nije prisustvovala američka ambasadorka," prenosi portal Koha. 

Koha dodaje da je "potpisivanje ugovora omogućeno posle odluke Upravnog odbora projekta", prema kojoj moraju da se "ispune svi preduslovi i uslovi kako bi se potpisao ugovor". 

"Iako je ugovor potpisan danas, stupiće na snagu tek nakon šest meseci, a period od šest meseci će se koristiti od strane investitora kako bi detaljnije izradili odredbe finansija master plana," ističe Koha. 

Hikmete Bajrami je izjavila da očekuje da ovaj projekat ima direktan uticaj na "zapošljavanje i ekonomski razvoj Kosova", te da će se zaposliti 4.000 radnika, navodi Koha i dodaje da je Bajrami rekala da će dolazak investitora poslati "jasan signal drugim potencijalnim investitorima da je Kosovo sigurno mesto za ulaganje."

Paskal Ruk je, sa druge strane, rekao da će Brezovica biti više od ski-centra, obećavši da će se graditi na način da će centar biti upotrebljiv svih 12 meseci tokom godine.

Koha dodaje da je prema predlogu koji je podneo francuski konzorcijum, tokom tri faze razvoja, predviđena investicija od 409 miliona evra i stvaranje 4.000 novih radnih mesta, te da je dobitnik projekta obećao da će Brezovica biti pretvorena u turistički centar svetske klase.

RTV KIM – Bratislav Nikolić: Nije privatizacija već koncesija

"Nije privatizacija već koncesija," rekao je gradonačelnik opštine Štrpce, Bratislav Nikolić, na opštinskoj skupštini na kojoj je informisao odbornike o procesu usvajanja master plana za investiranje u ski centar na Brezovici.

Predsednik opštine Štrpce je istakao da je vlasništvo nad zemljištem opštinsko i da svi objekti na njemu imaju privremene dozvole, ili su izgrađeni bez nje.

Tokom današnje sednice SO-a na kojoj je Nikolić izlagao master plan za razvoj turističkog centra Brezovica, pred zgradom opštine protestovalo je oko stotinak radnika Ineks Ski centra. 

Oni su ranije saopštili da francuski konzorcijum neće uzeti u koncesiju samo društveno vlasništvo Srbije – ski centar, već da će biti izvršena eksproprijacija 700 privatnih parcela na teritoriji opštine Štrpce, a uprkos tome što je, kako navode ovi radnici, sam gradonačelnik Štrpca najavio da će uložiti veto na odluku da se izvrši eksproprijacija privatnog zemljišta. 

„Uvažićemo sve primedbe i zahteve i radnika Ineks ski centra i njegovih vlasnika i unećemo ih u završni master plan koji bi trebalo da se završi u narednih 180 dana," kazao je Nikolić.

Po Nikolićevom mišljenju, najvažnije je da je sprečena eksproprijacija privatnog zemljišta, kao i da će zapošljavanje radnika da se odvija po modelu postojećeg procentualnog odnosa stanovništva u opštini u kojoj je 70 odsto Srba.

„Čitav proces protekao je transparentno. Najpre je Evropska komisija angažovala specijalizovanu kuću, a potom je USAID angažovao renomiranu kuću Dilojd da obavi ovaj posao. Od četiri firme pobedio je na kraju francuski konzorcijum Di Alpe koji će u Brezovicu uložiti 410 miliona evra i otvoriti 3.000 radnih mesta," naveo je Nikolić.

Anketni odbor upozorio: Moguć nedopustiv način privatizacije Ski centra 

Anketni odbor za Kosovo i Metohiju formiran radi utvrđivanja načina trošenja sredstava budžeta Republike Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, u periodu od 2000. do 2012. godine, 2014. godine, istovremeno ističući neregularnosti u ovom preduzeću, upozorava Vladu Srbije o mogućoj privatizaciji JP "Brezovica".

"Kosovska agencija za privatizaciju je 29. januara 2010. godine obavestila ovo preduzeće da je isto uvršteno u 42 preduzeća planiranih za privatizaciju. JP Ski centar Brezovica d.o.o u svom sastavu ima tri hotela, tri restorana, pet žičara, pet ski liftova, uređeno skijalište na preko 230 hektara, zapošljavalo je 190 radnika i bilo je oslonac ekonomskog razvoja i održiv opstanka srpskog stanovništva u opštini Štrpce," navodi se u izveštaju Anketnog odbora. 

U njemu se dodaje da je odlukom Vlade Srbije od 27. decembra 2007. godine ovo preduzeće je formirano kao deoničarsko društvo. Anektni odbor, međutim, ističe da preduzeće može na "nedopustiv način biti privatizovano":

"Direktor preduzeća Aleksandar Janićijević je inače predsednik borda direktora RTV Kosovo, a jedno vreme je i bio zamenik predsednika opštine Štrpce koja radi u sistemu kosovskih institucija. Kada se ovome pridoda i činjenica da je zet upravnika žičara Srboljuba Spasića, Dalibor Jevtić, ministar za povratak u tzv. kosovskoj vladi, onda nije teško zaključiti da će, ukoliko Vlada Republike Srbije nešto ne preduzme, ovo preduzeće u perspektivi na nedopustiv način biti privatizovano."

Ovaj odbor je podsetio i da je već jedan ugostiteljski objekat KPA nezakonito prodala, a da je bez reakcije "Skijališta Srbije" kosovska opština Štrpce oduzela ski centru  17 ari placa, a da je upravnik ski centra u hotelu "Molika", kao i neposrednoj blizini hotela, samovoljno izdao lokale i poslovni prostor raznim privatnim licima. 

Anketni odbor na kraju preporučuje Vladi da u pregovorima sa Prištinom spreči već tada planiranu privatizaciju Ski centra Brezovica: 

"Zbog strateške važnosti Ski centra Brezovica za opstanak srpskog stanovništva i ekonomski razvoj opštine Štrpce, Anketni odbor Narodnoj skupštini Republike Srbije preporučuje da Vlada Republike Srbije u pregovorima između Vlade Republike Srbije i privremenih kosovskih institucija koji se odvijaju posredstvom međunarodne zajednice, spreči planiranu privatizaciju navedenog preduzeća od strane kosovskih institucija," stoji u ovom dokumentu Skupštine Srbije iz 2015, u kojem se dodaje: 

"Neophodno je da Kancelarija za Kosovo i Metohiju i oficir Vlade Srbije za vezu u Prištini sagledaju stanje u preduzeću i Vladi predlože mere revitalizacije i oporavka. Anketni odbor predlaže sastanak sa predstavnicima sindikata radnika i hitnu smenu upravnika i direktora žičara ovog preduzeća."

Tanjug – Đurić: Nema ulaganja u Brezovicu bez dogovora sa pravim vlasnicima

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji će sutra učestvovati na sastanku privrednih komora Srbije i Kosova u Rimu, poručio je danas da Srbija nije protiv ulaganja u turistički centar Brezovicu, ali da oni koji to žele moraju da se dogovore sa stvarnim vlasnicima objekata i imovine na toj planini.

"Za Srbiju i srpski narod na KiM-u neprihvatljivo je usvajanje bilo kakvog plana vezano za Brezovicu koji bi narušio postojeće objekte nelegalne i nasilne eksproprijacije zemljišta, ili promenu etničke, radne i drugih struktura na našoj planini," rekao je Đurić novinarima u Palati Srbija.

Pročitajte još: 

Vučić kod Bujoševića: Ako se Srbija odriče novca na Brezovici, nije problem, ali se 175 radnika mora zaštititi

Na Brezovici najmoderniji ski-centar na Balkanu

On je rekao da je vlasnik Brezovice Ineks Intereksport, odnosno JP Skijališta Srbije i da onaj ko želi da ulaže u taj ski centar mora da se dogovori sa pravim vlasnicima i građanima Štrpca koji, kako je rekao, od ove planine i oba njena skijališta ostvaruju svoj osnovni životni prihod.

"Onaj ko misli da može jednostranim dogovorom sa onima koji nisu vlasnici da nešto postigne, treba da zna da pravda pre, ili kasnije dođe po svoje," naveo je Đurić.

On je naglasio da je važno da se ovom pitanju ne pristupa jednostrano.

"Ono što se u ovom trenutku dešava, mogao bih da opišem kao neku vrstu političko- ekonomskog lova u mutnom na našoj najjužnijoj planini," kazao je Đurić.

Podsetio je da je Vlada Srbije u prethodnih nekoliko godina, a naročito u ovoj značajno ulagala u ski centar na Brezovici, te da je ponovo pokrenut hotel 'Molika', koji od kraja ratnih dejstava nije radio.

"Pokrenuli smo dva skijališta, a ovi objekti, zajedno sa restoranima koji posluju u okviru ski centra na Brezovici, ostvarili su takav nivo prihoda da mi prvi put ove godine nismo morali da subvencionišemo iz budžeta naš narod, odnosno zaposlene u Ineks ski centru i u enklavi Štrpce," rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, pitanje imovine jedno je od najvažnijih i najvećih otvorenih pitanja u dijalogu Beograda i Prištine, te da smo prethodnih 15-ak godina bili svedoci "nebrojanih nasrtaja" i na imovinu građana, ali i na društvenu, državnu i zadružnu svojinu.

"Nerešen status imovine odvraća strane investitore. Zbog toga smatram da bi i Prištini bilo u interesu, da umesto što neprekidno vuče jednostrane poteze, pokuša da nađe zajednički jezik sa Vladom Srbije i Srbima koji žive na KiM-u oko rešavanja ovog pitanja," rekao je Đurić.

Dodao je da je ovo pitanje po kome svi Srbi na KiM-u i svi gradonačelnici, uključujući gradonačelnika Štrpca, moraju da deluju jedinstveno.

Privatna svojina je u zapadnoj i u najvećem delu drugih civilizacija na ovoj planeti, nešto što je "svetinja", rekao je Đurić.

"Srbi i Srbija imaju dokaze i podatke o vlasništvu nad ogromnim delom nekadašnjeg privrednog sistema na KiM-u i potrebno je da se o tome razgovara. Ako smo mi ulagali decenijama u to što je sada na KiM-u, ne može niko potezom pera, ili gumice da izbriše sve ono što je bilo do tada," istakao je Đurić.

Podsetio je da su ranije uspostavljeni kontakti sa francuskim konzorcijumom koji je najavio da je zainteresovan za ulaganja u našu najjužniju planinu i dodao da još nisu dobijene dovoljne garancije da bi to moglo jednodušno da bude podržano.

"Dakle, potrebno je, neophodno i veoma važno da se u narednom periodu nastave razgovori i da srpska zajednica i svi gradonačelnici po ovom pitanju deluju složno," rekao je Đurić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.