Kancelarija o uklanjanju obeležja Srbije i postavljanju table „Republika Kosovo“ na centrima za socijalni rad – otimanje institucija

Trojezični natpis / Ministarstvo rada i transfera
FOTO: KoSSev

U nastavku pokušaja gašenja i otimanja institucija Republike Srbije na Kosovu i Metohiji, na meti Aljbina Kurtija danas su se našli centri za socijalni rad u Leposaviću i severnom delu Kosovske Mitrovice – oglasila se večeras Kancelarija za KiM nakon uklanjanja obeležja Republike Srbije.

Poručuju da su uklonjena obeležja Republike Srbije i postavljene table sa natpisom „Republika Kosovo“ na institucijama koje ne finansira Priština, već koje se sredstvima iz srpskog budžeta staraju o dobrobiti socijalno najugroženijih građana.

To je za zvanični Beograd „još jedna potvrda da Kurtijeva strahovlada ne poznaje granice“.

„Jasno je da je i ovaj eskalatorni potez, nakon najave zabrane dinarskog platnog prometa, u funkciji zastrašivanja i daljeg obespravljivanja srpskog naroda, jer Kurti uporno pokušava da Srbe progna sa Kosova i Metohije tako što će ih izgladneti i ostaviti bez sredstava za život“, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Oni, međutim, navode da „to Kurtiju neće poći za rukom“.

„O poslednjem činu nasilja već je obavešten posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, a uskoro će detaljnu informaciju dobiti i sve druge relevantne međunarodne instance“, navode.

Tvrde i da Srbi na Kosovu i Metohiji koji primaju plate ili neku vrstu socijalnog davanja od Srbije „neće biti prepušteni na milost i nemilost Kurtijevom bezumlju“.

„Srbija nije obavezna samo da se stara o dobrobiti sopstvenih građana, već je dužna da na svaki dostupan demokratski način brani same temelje humanosti u svojoj južnoj pokrajini“, naglašavaju iz Kancelarije.

Sa druge strane, Kurtija optužuju da „svakodnevno minira dijalog“ koji se vodi u Briselu i da uskraćuje elementarna ljudska prava Srbima.

„Neophodno je, pre nego što bude kasno, oštrom i odlučnom reakcijom međunarodne zajednice zaustaviti njegov pohod protiv mira i stabilnosti u regionu“, zaključuju iz Kancelarije za KiM.

Osim Centra za socijalni rad u Leposaviću su na zgradi opštine, kao i na više drugih institucija, postavljene trojezične table kosovskih institucija.

Meštani ove opštine koji su govorili za naš portal rekli su nam danas da nisu primetili sam čin postavljanja novih tabli na albanskom, srpskom i engleskom jeziku, ali da su ove promene potom primetili na – zgradi Centra za socijalni rad, objektu Vatrogasne jedinice i na opštinskoj zgradi.

Ujedno, jarboli ispred opštinske zgrade su prazni, a na njima se sve do danas nalazila zastava Republike Srbije, zastava sa opštinskim grbom, kao i zastava UNMIK-a.

Naši novinari danas su primetili tablu sa kosovskim simbolima i ispred Centra za socijalni rad u severnom delu Kosovske Mitrovice. Reč je o objektu u kojem je smeštena i srpska i kosovska institucija.

Pročitajte još:

U Leposaviću postavljene table kosovskih institucija i skinute zastave ispred opštinske zgradePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.