Odata pošta poginulim američkim pilotima u Prizrenu, u Varvarinu civilima sa mosta

FOTO: This#MemorialDay weekend we remember @USArmy pilots David Gibbs & Kevin Reichert who died on May 5, 1999 when their Apache helicopter crashed during Operation Allied Force. @UsAmbKosovo visited their Prizren memorial to honor their bravery & sacrifice. https://bit.ly/3vhQ88n

„Na ovaj Dan sećanja, sećamo se pilota vojske SAD Dejvida Gibsa i Kevina Rajharta koji su preminuli 5. maja 1999, kada se njihov helihopter Apači srušio tokom operacije savezničkih snaga. Ambasador SAD na Kosovu posetio je spomenik podignut njima u Prizrenu kako bio odao poštu za njihovu hrabrost i žrtvu“, saopštila je danas američka ambasada na Tviteru uz fotografije ambasadora Filipa Kosneta iz Prizrena.

Na spomeniku u Prizrenu, pored imena ovih američkih vojnika, navedeno je da su „živote dali 5. maja 1999, za slobodu naroda Kosova“.

Istovremeno, kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu, sa suprugom i ćerkama je poštu odala sinu američkog predsednika Džozefa Bajdena – Bou Bajdeu, preminulom na današnji dan 2015. godine, i to na spomeniku koji su kosovske vlasti podigle godinu dana kasnije njemu u čast ispred Bondstila, a koji je otkrio Džo Bajden.

„Bo je služio na Kosovu, daleko od svoje porodice i zemlje, kako bi pomogao državnosti Kosova i operacijama za vladavinu zakona u našoj zemlji. Zbog toga, danas polažemo cveće na spomenik njemu posvećen, u sećanje na njegovo službovanje u našoj zemlji, kao i svim onim ljudima i ženama koji su stajali uz nas tokom vremena izazova, služeći miru i državnosti Kosova“, poručila je Osmani.

Kako je pisao Njujork Tajms, ’99, dvočlana posada Apača poginula je kada se helikopter srušio tokom trening vežbe u Albaniji, na oko 50 milja od aerodroma Rinas.

To su ujedno do tada bile prve žrtve NATO alijanse tokom bombardovanja tadašnje SRJ, a  NATO je tada saopštio i da je dan pre nesreće to do tada bio „najuspešniji dan“ za ove snage.

Varvarinski most

Za to vreme, i u Varvarinu kod Kruševca sećaju se bombardovanja NATO-a. Na godišnjicu stradanja desetoro civila tokom bombardovanja mosta na Velikoj Moravi u Varvarinu, 1999. godine, kao i svake, i ove godine je održana komemoracija.

Đak generacije iz ovog mesta na ovaj dan u Moravu polaže venac cveća.

Varvarin je granatiran u dva navrata, na pijačni dan i praznik Sv. Trojice. Najmlađa žrtva je bila 15 godišnja Sanja Milenković, učenica Matematičke gimnazije i jedna od najboljih đaka.

Poginuli su još: Milan Savić (28), Vojkan Stanković (30), Zoran Marinković (33), Stojan Ristić (52), Ratibor Simonović (24), Ružica Simonović (55), Milivoje Ćirić (66), Dragoslav Terzić (67) i Tola Apostolović (74).

Sporove pred međunarodnim sudovima za taj zločin porodice stradalih nisu dobile.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.