Posle ubistva Ivanovića, pred dolazak Vučića: Položio zakletvu da je Predsednik građanima, ne lider stranke. Smiriti situaciju, doneti mir i red

Oliver Ivanović ubijen je u utorak ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Sahranjen je juče u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Nakon Ivanovićevog ubistva na Severu KiM-a prisutne su povećane tenzije, a među građanima oseća se strah. U Kosovskoj Mitrovici čuje se glasna tišina. Danas se pliva za Časni Krst. Upravo će na Severu i na centralnom delu Kosova i Metohije od sutra boraviti predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Njegova poseta iznenadna je i neočekivana. Tokom, prema dosadašnjim informacijama – dvodnevne posete, Vučić će boraviti u Kosovskoj Mitrovici gde će se sastati sa političkim predstavnicima Srba. Prethodno je najavljeno i da će položiti venac na mesto gde je ubijen Oliver Ivanović. Predsednik Srbije boraviće, takođe, u Lapljem Selu gde će, kako se očekuje, razgovarati sa građanima. Pitali smo političke predstavnike, rukovodioce institucija i građane o tome šta očekuju od posete Predsednika Srbije. Iako su aktivni u komentarisanju na društvenim mrežama, mnogi građani nisu bili raspoloženi da za naš portal iskažu svoj stav, a neki su pristali samo pod uslovom da ostanu anonimni.

Jevtić: Poseta da pomogne interesu srpskog naroda

Kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić, ocenjuje da je važan momenat predsednikovog dolaska, te da je sama dvodnevna poseta srpskog predsednika Kosovu važna, kao i razgovori koje će voditi i sa predstavnicima i sa samim narodom. Očekuje da to pomogne interesu srpskog naroda:

Tragični događaj i poseta da doprinesu jedinstvu

O povećanim tenzijama na Severu Kosova nakon ubistva Olivera Ivanovića, Jevtić kaže:

"Je nikad ne delim Srbe na one sa Severa i juga, iako je tačno da živimo u različitim okolnostima. Činjenica je da Srbi na Kosovu i Metohiji žive u najtežim okolnostima, ali ovaj tragičan događaj, kao i poseta Predsednika, treba da doprinesu jedinstvu Srba, bez obzira gde koji Srbi žive. Vrlo je važno da svi Srbi shvate da je ovaj momenat u kojem se ostaje jedinstven. Zamoliću svakog da deluje samo u skladu sa onim što se može potkrepiti dokazima i činjenicama, kao što to i sam činim. Svaka drugačija informacija može da nanese dodatnu štetu. Ukoliko svako od nas želi mir i stabilnost. Ubice Olivera Ivanovića se moraju pronaći. Porodica je u najtežoj situaciji i oseća najveću bol. Prevashodno zbog njih  moramo da saznamo odgovore na pitanja ko je to učinio, a sa druge strane i zbog budućnosti i svih nas koji živimo, moramo svi zajedno da radimo i delujemo u pravcu stabilnosti i mira."  

"A to je smirivanje tenzija, mir i stabilnost. Posle ubistva Olivera Ivanovića vrlo je važno da bude u prilici da čuje i da razgovara sa Srbima i očekujem pre svega da ima priliku da razgovara sa narodom. Svakako da ćemo imati priliku da sa njim razgovaramo i mi kao politički predstavnici Srba, ali mislim da će njemu prioritet biti upravo da bude u mogućnosti da sa narodom razgovara."

Samo kad imamo mir i stabilnost, možemo kao narod da opstanemo

Svi mi zajedno ovih dana imamo obavezu da budemo odgovorni za ono što govorimo i što u javnosti iznosimo, kaže Jevtić.

"Da, kao što i ja činim, svi ostali u javnost iznose samo one informacije koje mogu da se potkrepe dokazima i činjenicama, naročito posle ovakvog tragičnog događaja," istakao je takođe, naglasivši i:

"Kao što i sam govorim unazad nekoliko dana, samo kad imamo mir i stabilnost, možemo kao narod da opstanemo. Sve suprotno tome nas vodi u tešku situaciju. Obaveza svakog političkog predstavnika Srba, kako na Kosovu, tako i u centralnoj Srbiji, jeste da se obezbedi mir na ovim prostorima."

Marija Vasić, student Medicinskog fakulteta: Poseta je trebalo da se desi posle spota u oktobru, predsednik da bude svih nas

"Ne očekujem ništa. Vreme kada je trebalo da dođe bilo je oktobra, pred one kosovske izbore, i u vreme kada je na TV Most i TV Pink kružio ogavni spot o Oliveru Ivanoviću i strašan tekst o predaji Kosova. Njegova dužnost kao predsednika je da bude uz sve svoje ljude, razilazili se oni u svojim političkim mišljenjima ili ne, kao što je Oliver Ivanović to bio '99 kada smo imali stvarnu pretnju od ekstremnih Albanaca. Mlada sam, pa sa druge strane stvarno hoću da verujem da će sutra biti naš predsednik…samo se plašim da je zakasnio."

Aleksandar Spirić saslušao pitanje i prekinuo vezu bez odgovora

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić javio se na telefon prvi put posle osam meseci novinaru KoSSeva, saslušao pitanje, a potom prekinuo vezu. Pozvali smo ga ponovo. Nije se javio. Poslali smo poruku sa ponovljenim pitanjem:

"Predsedniče Privremenog organa Kosovske Mitrovice, molim vas za komentar – kakva su Vam očekivanja pred dolazak Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sutra u Kosovsku Mitrovicu i na Kosovo i Metohiju? (da li sam dobro razumela da ste mi prekinuli vezu?)".

Do objavljivanja vesti nije odgovorio.

Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, i njen predsednik Aeksandar Spirić jednostrano su prekinuli komunikaciju sa Kosovo Sever portalom nakon objavljivanja teksta "Štrajkači Ekonomske škole: Spirić iza oružanog napada? Načelnica: Ako se ne sredi – ključ u bravu!"a zbog čega je Spirić tužio urednicu Tatjanu Lazarević i tražio materijalnu odštetu za nanetu duševnu bol od 5.000 dinara.

Marko Rakić, građanin: Sad se ozbiljno nadam da će grad progovoriti, iako ne očekujem puno

"Ukratko, ne očekujem puno. Očekujem da se zamene stare zastave, da se malo urede prostorije javnih institucija. Takođe, očekujem da se srede ulice i očekujem puno ljudi koji će izostati sa posla, opravdano. Sad ozbiljno, nadam se da će grad progovoriti, muk koji je usledio posle šoka je veoma uznemirujući. Koliko god zvučalo čudno, niko se ne oseća sigurno. Iako smo navikli da stvari koje utiču na osećaj bezbednosti – paljenje auta, bombe… komentarišemo sa rečima – ne tiče me se, nije moj problem, ima ko to da reši, itd… mislim da je sada drugačije i mislim da je i predsedniku to jasno."

Šef Srpske liste i gradonačelnik Severne Mitrovice i dalje bez odgovora za KoSSev

Do objavljivanja ove vesti na naše pitanje nije odgovorio ni gradonačelnik Severne Mitrovice u sistemu "Republike Kosovo" Goran Rakić koji je i predsednik Srpske liste.

Nije nam se javio na telefon, nije odgovorio na pitanje upućeno porukom, kao ni na imejl.

Pitanje koje smo mu postavili glasi:

"Gradonačelniče opštine Severna Mitrovica, predsedniče Srpske liste, molim Vas za komentar – kakva su Vam očekivanja pred dolazak predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, sutra u Kosovsku Mitrovicu i na Kosovo i Metohiju? Tatjana Lazarević, KoSSev"

Rakić je takođe jednostrano prekinuo profesionalnu komunikaciju sa novinarima KoSSeva od 16. jula 2017., nakon što je KoSSev zatražio obrazloženje od Srpske liste zašto naš portal nisu pozvali na prvu izbornu skupštinu ove najznačajnije stranke kosovskih Srba, navevši u SMS poruci urednici KoSSeva da će se "nastaviti sa praksom" izostavljanja KoSSeva sa pozivnih lista.

Milović: Predsednik dobrodošao, imam pitanja i poruke za njega

Dragiša Milović, dugogodišnji predsednik opštine Zvečan pre otvaranja briselskog procesa, koji se u Zvečanu kandidovao za gradonačelnika na poslednjim lokalnim izborima, i u koaliciji sa Oliverom Ivanovićem učestvovao na njima – kaže da će se videti sutra sa Predsednikom Republike i da će mu postaviti nekoliko pitanja i uputiti poruku. Naglašava da je Predsednik dobrodošao, jer je on predsednik svih građana, svih Srba sa Kosova koji u Srbiju gledaju kao na svoju državu, a ne predsednik jedne stranke.

"Kako Vam gospodine Predsedniče sa ove distance deluju reči Marka Đurića da ko glasa za Olivera Ivanovića glasa protiv Srbije? Ko je naručio spotove na TV Pink i TV Most? Ko je crtao metu na čelo i na grudi Oliveru Ivanoviću na tim spotovima?" – navodi Milović neka od pitanja koja će predsedniku uputiti.

Tanja Vujisić, novinarka: Nema jedinstva sa uvažavanjem stavova samo jedne stranke, zato ne očekujem ništa konkretno

"Ne očekujem ništa konkretno. Nadala sam se da će Predsednik svih građana razgovarati sa predstavnicima svih političkih opcija, ali po najavi to će biti samo članovi Srpske liste. Ne možete graditi proklamovano jedinstvo, uvažavajući mišljenje i stavove samo jedne političke stranke." 


Miloš Subotić, građanin: Ne vidim svrhu dolaska

"Ništa ne očekujem. Ne vidim svrhu dolaska. Ne očekujem nikakve promene."

Za predsednika ima i poruke:

"Mi nemamo problem sa Albancima na Severu. Nama su pretnja kriminalci i mangupi u našim redovima, kriminogene strukture,  da su toliko osnažili, da su uzeli zakone u svoje ruke i oni odlučuju o tome ko se zapošljava, ko će da se smeni, da se unapredi, da postavlja na funkcije. Pitaću ga da li on to podržava jer se jedan deo odavde krije upravo iza vlasti u Beogradu? Mora da zna da su kriminogene strukture ojačale da dele smrt i život i ako se ovo ne reši, narod će da se odseli. Već sada se iseljava.

I konačno pitanje:

"Da li znate da je šest lekarskih porodica napustilo ovo mesto, da građani upisuju decu u centralnoj Srbiji u srednju školu, a šta onda da očekujemo posle ubistva Olivera Ivanovića?"

Momčilo Trajković javno zatražio susret sa Vučićem

Na adrese redakcija medija stiglo je i javno pismo Srpskog nacionalnog foruma u kojem je poznati srpski lider Momčilo Trajković zatražio sastanak sa Predsednikom Republike. Objavljujemo ga u celosti:

"Poštovani gospodine predsedniče Republike Srbije,

Obraćam Vam se u ovom vrlo delikatnom trenutku za našu državu i za sve Srbe sa Kosova i Metohije sa molbom. Uveliko gazeći sedmu deceniju života, i četvrtu deceniju bavljenja politikom osećam potrebu da Vam se obratim, i zatražim od Vas, da za vreme Vašeg predstojećeg boravka na Kosovu i Metohiji, 20-21 januara 2018., odvojite malo vremena i porazgovarate sa mnom i sa grupom mojih saradnika i prijatelja koji zbog svoga ugleda nešto znače u našoj sredini.

Smatram da bi naš susret i razgovor bio od velike koristi za smirivanje i ohrabrenje našeg naroda u ovom teškom trenutku nakon tragične smrti Olivera Ivanovića.

U nadi da ćete prihvatiti moj zahtev

S poštovanjem, Momčilo Trajković, eks-potpredsednik Vlade Republike Srbije, Gračanica."

Milovića smo zatekli u putu prilikom povratka sa sahrane Oliveru Ivanoviću u svoj Zvečan i prema sopstvenom priznanju, i dalje je u šoku:

"Zadnje trenutke – Srpsku Novu godinu bili smo zajedno. Pitao sam njegovog advokata da li je za nijansu zabrinutiji, što mi je i potvrdio – da mu je delovao kao dva dana pred samo hapšenje. On je nas uvek hrabrio, davao je snagu. Bio je pun energije, elana i osećam veliku prazninu kao da sam izgubio najrođenijeg a više je od toga jer je sa njim za sve nas Srbe bilo neke nade."Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.