Mileta Pitulić prvi do gazivodskog Časnog krsta (VIDEO)

Mileta Pitulić iz Kosovske Mitrovice prvi je doplivao do časnog krsta na jezeru Gazivode. Po drugi je put na Bogojavljenje bio najbrži plivač.

Na obali jezera ne krajnjem Severu Kosova, kod takozvanog preliva, danas se našlo desetine plivača. Zaplivali su uz pesmu, uprkos niskoj temperaturi.

Mileta je do časnog krsta doplivao i pre tri godine – 2015., kada je prvi put učestvovao na ovom sada već tradicionalnom plivanju.

Hladna voda DIF-ovcu ni ovog puta nije smetala.

 Pitulić sa Časnim krstom u ruci/Foto: Milan Kabašić"Mileta Pitulić je ponovo bio najbrži. Temperatura vode je bila 6 stepeni, a spoljna 10. Do godine, daće Bog, ponovo na istom mestu," kaže za KoSSev sveštenik Milan Vasić.

Mitrovčanin će kao dar od opštine Zubin Potok, uz novčanu nagradu – dobiti i zlatnik sa ikonom praznika Bogojavljenje.

Svaki plivač dobio je i bocu vina – dar vladike raško-prizrenskog Teodosija, koji je plivače blagosiljao pre početka plivanja.

Bogojavljensko plivanje organizuju crkvena opština dubokopotočka u Zubinom Potoku i kulturni centar "Stari Kolašin".

U nastavku pogledajte kako je izgledalo Bogojavljenje na jezeru Gazivode. Atmosferu je zabeležio naš čitalac Pavle Mrkić. 

Sa današnjeg plivanja/Foto: Milan Kabašić

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.