Posle tužilaštva u Mitrovici i Tači podneo krivičnu prijavu protiv Bahtirija

Hašim Tači
FOTO: KoSSev

Sedam dana nakon što je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici pokrenulo istragu protiv gradonačelnika Južne Mitrovice, Agima Bahtirija, zbog navodne sumnje da je počinio krivično delo „izazivanje razdora i netrpeljivosti“, to je, kako su javili mediji u Prištini, učinio i kosovski predsednik Hašim Tači, i to zbog iste izjave.

Po nalogu tužioca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, tužilaštvo pri Osnovnom sudu u Mitrovici 30. marta je pokrenulo istragu protiv gradonačelnika sa juga, nakon što je direktno na jednoj od kosovskih televizija izjavio: „Predsednik neka raspiše izbore, inače može da bude bratoubistva“, čime se sumnjiči da je počinio krivično delo „izazivanje razdora i netrpeljivosti“ član 141. kosovskog Krivičnog zakonika.

Tači je sada, kako javlja Koha, pozivajući se na izveštaj RTK, Bahtirijevu izjavu okarakterisao kao „napad na ustavni poredak Kosova, nasilje nad visokim predstavnicima Republike Kosovo i podsticanje na podele i netoleranciju“.

Tači je u svojoj krivičnoj prijavi zatražio od nadležnih institucija da preduzmu odgovarajuće mere u skladu sa važećim zakonodavstvom.

Nakon što je nedavno usred pandemije koronavirusa izglasano nepoverenje vladi Aljbina Kurtija koja je trajala manje od dva meseca, Tači pokušava da formira novu vladu bez izbora, čemu se Samoopredeljenje oštro protivi, a čiji je sada Bahtiri član.

Samoopredeljenje se poziva na ustav, prema kojem je Tači dužan da prethodno zatraži od Samoopredeljenja da predloži svog kandidata za mandatara, za šta nije čak ni utvrđen precizan rok, odnosno insistira na novim izborima po završetku pandemije.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.