Posle tri nedelje odbijena žalba na rešenje o produženju pritvora Oliveru Ivanoviću

Apelacioni sud u Prištini odbio je žalbu na produženje pritvora Oliveru Ivanoviću posle tri nedelje, iako je rok za to bio 48 sati, saopšteno je danas iz Građanske inicijative SDP – Oliver Ivanović.
 
"Na žalbu protiv rešenja o produženju pritvora, koju je Ivanovićev advokat izjavio još 27. juna 2014. godine, Apelacioni sud u Prištini je odbio nakon tri nedelje, iako je rok za to 48 sati, pošto se radi o ekstremnoj meri kojom se ograničava sloboda okrivljenog. To govori da kosovske sudove ne zanimaju prava okrivljenog, niti ih zanima šta u žalbi piše, jer oni već imaju odluku," navodi se u saopštenju iz ove partije.
 
GI SDP takođe podseća da zahtev za zaštitu zakonitosti protiv rešenja o određivanju pritvora Ivanoviću, koji su njegovi branioci podneli 15. maja ove godine, još nije rešen od strane Vrhovnog suda Kosova, dodajući da na Kosovu vladaju dvostruki aršini, jer dok Oliver Ivanović nema pravo da dobije rešenje o žalbi na produženje pritvora, pripadnici takozvane Dreničke grupe imaju pravo da tokom pritvora budu van pritvorske jedinice, pa čak i da ucenjuju sud. 
 
"Na Kosovu i Metohiji vladaju dvostruki aršini. Oliver Ivanović nema pravo ni da se o njegovoj žalbi na produženje pritvora reši u zakonskom roku koji je obavezan, a za to vreme Albanci, okrivljeni tzv. Dreničke grupe, imaju pravo da, iako nisu bolesni, vreme, umesto u pritvoru, provode u bolnicama širom Kosova i Metohije, da iz njih izlaze i odlaze kuda žele i rade šta žele, čak i da pobegnu i da nakon toga ucenjuju sud, a da odgovorni tu činjenicu kriju tri dana i ispune im sve zahteve koje ovi postavljaju," stoji u saopštenju.
 
Ova partija podseća i na to da je Oliver Ivanović šest meseci u pritvoru, dok se istraga za navodna dela za koja se on tereti, vodi tek posle 15 godina, a da se dokazi takođe tek sada traže: "Za dela koja su se desila pre 15 godina istraga se vodi tek sada, dokazi koji ne postoje traže se tek sada, završetak istrage se odlaže u nedogled, a za to vreme se Ivanović, bez ikakvih dokaza, drži u pritvoru već šest meseci".
 
Oliver Ivanović je uhapšen 27. januara ove godine, zbog sumnje da je učestvovao u navodnim ratnim zločinima iz 1999. godine i posleratnim incidentima iz 2000. godine, uključujući teško ubistvo. Nakon isteka jednomesečnog pritvora, pritvor mu je produžavan tri puta. 
 
Ivanović je i jedan od sedmorice građana sa Severa Kosova kojeg je EULEX policija uhapsila od početka ove godine, a on je i jedan od pritvorenih Srba na Kosovu i Metohiji za koje je Vlada Srbije dala garancije da će u slučaju, da mu se dozvoli odbrana sa slobode, biti u svakom trenutku dostupan pravosuđu.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.