Isa Mustafa predsjednik Skupštine Kosova

Izvor: Info-ks (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)
 
Nakon okončanja sjednice od strane predsjedavajućeg po dužnosti Flore Brovine, poslanici opozicijonog bloka i poslanici iz redova nevećinske zajednice su se vratili u salu. Također su se vratiti i poslanici pokreta Samoopredjeljenja. Sjednicom predsjedava najstariji poslanik koji dolazi iz redova srpske zajednice Milka Bulić.
 
13:40 Nakon što je utvrđeno da ima kvoruma, prisusutno je bilo 82 poslanika, pristupilo se glasanju za prijedlog parlamentarne grupe LDK-AAK-Nisma za predsjednika Skupštine Kosova Isu Mustafu. Za prijedlog je glasalo 65 poslanika čime je Isa Mustafa izabran za predsjednika Skupštine Kosova.
 
Za potpredsjednika je izabran Glauk Konjufca iz redova Samoopredjeljenja dok je iz redova nevećinskih zajednica na prijedlog parlamentarne grupe "6+" za potpredsjednika parlamenta izabrana poslanica Duda Balje koja će po rotacionom principu biti prva potpredsjednica a zatim će se redosledom mijenjati Myfera Sinik, Ramush Ademi i Kujtim Paçaku iz parlamentarne grupe "6+".
 
Opozicioni blok i VV napustili sjednicu
 
13:10 Za danas je završena konstitutivna sjednica pošto u sali nije bilo kvoruma za kandidata PDK-a, Agima Aliua za predsjednika Skupštine. U sali je bilo pristuno 47 poslanika. Naredna sjednica će biti sazvana u narednim danima.
 
PDK predlaže da pitanje predsjednika Skupštine ode na Ustavni sud, Koalicija predlaže Isu Mustafu
 
11:49 Flora Brovina je pokušala da stavi na glasanje kandidaturu Agima Aliua, predloženog kandidata ispred PDK za predsjednika Skupštine. Ovo je revoltiralo poslanike LDK-a, AAK-a i Inicijative s jedne strane i VV s druge i oni su napustili sjednicu.
 
Demokrartska partija Kosova je predložila da pitanje izbora predsjednika Skupštine Kosova ode na Ustavni sud.
 
U međuvremenu poslanica Vjosa Osmani je predložila Isu Mustafu za predsjednika Skupštine.
 
Nakon rasprave, predsjedavajuća po dužnosti, Flora Brovina je kazala da će Skupština imati pauzu do 13:00 časova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.