Posle poruke o puškama Tači sa Borisovim: Nastaviti dijalog BG-PR za dugoročni mir na ZB

Posle razgovora sa srpskim predsednikom, Aleksandrom Vučićem o predstojećem samitu u Sofiji, uz poruku mira i škrgutanja zubima srpskog predsednika zbog jučerašnje izjave kosovskog kolege, Hašima Tačija, bugarski premijer, Bojko Borisov, razgovarao je upravo sa Tačijem. Borisov je i sa Tačijem, telefonom, razgovarao o samitu, preneo je kosovski predsednik.  

"Samit u Sofiji za Kosovo predstavlja novu šansu za unapređivanje odnosa sa EU" – poručio je on na svom Fejsbuk nalogu i dodao:

"Takođe smo potvrdili da ćemo se uskoro sastati da bismo koordinisali naš bilateralni program, ali i evroatlantsku agendu."

Pročitajte još: 

Vučić i Borisov o škrgutanju zuba nakon Tačija ali i dalje o poruci mira

Vučić iz Mostara: Ne govorim rečima pušaka kao što to govori Hašim Tači

Tači: Na pretnje Srbije odgovorićemo puškama. Đurić: Srbija rat ne želi, želimo mir

U Tačijevoj objavi nema informacija o tome da li su on i Borisov razgovarali o njegovoj jučerašnjoj izjavi da će na "pretnje iz Srbije" biti odgovoreno kao i "pre 19 godina" – "puškama". Upravo zbog ove izjave Borisov je srpskom predsedniku uputio komentar, kako je to preneo sam Vučić – "mogu da mislim da si škrgutao zubima, ali ono što si ispustio preko takvih zuba bilo je dobro i dobro je da si pozivao na mir". 

Štaviše, kosovski predsednik navodi da je "zajednički stav" bio da "dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da se nastavi, kao neophodnost za osiguranje dugoročnog mira na Zapadnom Balkanu".

"Naglasio sam potrebu da se pojasni evropska perspektiva Kosova kao preduslov za stvaranje nove dinamike u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za puno članstvo u EU," naveo je takođe Tači. 

Borisov i Vučić su ranije danas o samitu u Sofiji razgovarali u Mostaru. Razgovor je usledio nakon što su tri države članice EU, koje nisu priznale Kosovo – Španija, Rumunija i Kipar – upozorile da neće učestvovati na skupu gde se Kosovo "tretira kao država i gde se i ovoj zemlji obećava budućnost evropskih integracija kao i ostalim".

Ipak, danas je "konstatovano da do toga ima dosta vremena, da se pre toga još mnogo toga može dogoditi i da je važno učiniti sve što je moguće da se sačuvaju mir i stabilnost na Balkanu".

"Uveren sam da će se naći način da na samitu učestvuje i predsednik Tači, iako ima nekih država koje nisu priznale Kosovo i nezvanično čujem da bi one odbile da učestvuju na samitu u tom slučaju," rekao je ranije danas bugarski premijer.

Šta su još poručili Borisov i Vučić, čitajte u posebnoj vesti. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.