Posle neistinitog svedočenja u Kongresu o Kosovu, Nulandova sutra u Beogradu i Prištini

Pomoćnica američkog državnog sekretara, Viktorija Nuland, sutra će zvanično posetiti Beograd i Prištinu.

Tokom posete ona će se sastati sa vladinim zvaničnicima i političkim liderima Srbije i Kosova, kako bi razgovarala o dijalogu Beograda i Prištine, te o napretku primene sporazuma potpisanog 19. aprila 2013. godine, ali i o nizu drugih pitanja, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Sutrašnja poseta Viktorije Nuland Beogradu i Prištini je deo šire posete Balkanu, u okviru koje će 14. jula posetiti i Skoplje. Nulandova je prethodno bila u poseti Hrvatskoj, gde je u Dubrovniku prisustvovala  Hrvatskom forumu 2014, na kojem je učestvovao i ministar spoljnih poslova Vlade Republike Srbije, Ivica Dačić, a potom je posetila Podgoricu i Tiranu.

Povezani članak:

Neistinito svedočenje Viktorije Nuland u Kongresu o "referendumu na Kosovu"

Pomoćnica američkog državnog sekretara, Viktorija Nuland, je 09. maja, u američkom kongresu, tokom dvočasovnog svedočenja o krizi u Ukrajini pred članovima Komiteta za spoljne poslove američkog senata, neistinito svedočila da je odluka o nezavisnosti na Kosovu bila rezultat referenduma, o čemu je KoSSev tada pisao.

“Hvala za priliku da podsetim da se u skladu sa Ujedinjenim nacijama, mi – SAD, naši evropski saveznici i većina civilizovanih nacija na planeti, protivimo promeni granica koristeći silu. I to je ono što se desilo na Krimu. Kosovo je kao prvo bilo žrtva vojničkog etničkog čišćenja koje je prouzrokovao Milošević. Međunarodna zajednica je pokušavala duže od deceniju da smiri stanje, ali odluka o nezavisnosti na Kosovu je bila rezultat referenduma koju je izglasao narod,” izjavila je tada Viktorija Nuland.

Inače, pomoćnica američkog državnog sekretara je slične stavove ponovila i nekoliko dana pre svedočenja pred Kongresom, kada je 31. marta, u intervjuu za bugarsku nacionalnu televiziju takođe govorila o krizi u Ukrajini. Nakon njene ocene da je referendum na Krimu bio nezakonit i neustavan, i novinarskog pitanja, Zar nije isto bilo i na Kosovu, Nuland je istakla da se na Kosovu desio potpuno drugačiji scenario od krimskog, jer je vlada divljački ubijala sopstveni narod, da je u okviru postojeće Rezolucije UN SB 1244 organizovan referendum o nezavisnosti Kosova.

Govor ministra spoljnih poslova, Ivice Dačića na Hrvatskom forumu 2014, pročitajte OVDE

Nije poznato, međutim, da je iko od srpskih zvaničnika od tada reagovao na svedočenje Viktorije Nuland, a i sama vest o neistinitom svedočenju prošla je nezapaženo u srpskim medijima, uprkos tome što su svetski mediji zabeležili i neistinu koju je izrekao američki predsednik, Barak Obama, 26. aprila, u 40-minutnom govoru u Centru lepe umetnosti u Briselu, optužujući Rusiju da u krimskoj krizi izvrće činjenice kada navodi Kosovo kao presedan, jer se Kosovo odvojilo od Srbije tek posle referenduma organizovanog u skladu s međunarodnim pravom i u saradnji sa Ujedinjenim nacijama i susedima.


Kosovo je unilateralno proglasilo nezavisnost 17. februara 2008, bez referenduma. Od pet stalnih članica SB UN, tri su priznale unilaterlanu odluku o nezavisnosti – SAD, Velika Britanija i Francuska, dok je Rusija odbila i smatra takvu odluku nezakonitom, a Kina izrazila zabrinutost i zatražila povratak na prethodne okvire. U izveštaju Generalnog Sekretara UN od 15. jula 2008, o radu UNMIK-a na Kosovu, zvanično stoji da su Ujedinjene nacije zadržale stav o “striktnoj statusnoj neutralnosti po pitanju statusa Kosova.”


Video neistinitog svedočenja Viktorije Nuland o referendumu na Kosovu možete pogledati OVDE

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.