Konferencija Međunarodnog poslovnog koledža u cilju unapređenja agrobiznisa na Severu Kosova

Na inicijativu Međunarodnog poslovnog koledža (IBCM), u Severnoj Kosovskoj Mitrovici u prostorijama ovog koledža, danas je održana konferencija – „Mitrovica inovacije 2014 – Neograničene mogućnosti agrobiznisa“ sa ciljem sagledavanja izazova, problema i šansi za unapređenje agrobiznisa sa kojima se susreću poljoprivrednici sa Severa Kosova.
 
Pored privatnih preduzetnika, predstavnika obrazovnih insitucija i lokalne samouprave, konferenciji su prisustvovali i direktor grupacije za trgovinu iz SAD-a, Džim Taler i zamenik direktora Kancelarije za ruralni razvoj u Švedskoj, Sten Rune Lundin. 
 
Direktor IBCM-a i organizator ove konferencije, Štefan Šandera, smatra da je konferencija načina da se ukaže na potencijale Severa Kosova u oblasti poljoprivrede, ali i način da se razmene iskustva. 
 
„Cilj ove konferencije je bio ukazivanje na potencijale koje ovaj region ima u oblasti poljoprivrede i na činjenično stanje koje sada postoji. Konferencijom smo spojili sve predstavnike relevantnih grupa i oni su danas bili ovde da jedni drugima daju dobar primer, odnosno kako da oni manje uspešni postanu  uspešniji,“ rekao je Šandera.
 
Učesnicima konferencije su se obratili i profesori IBCM-a, Jelena Đokić i Saša Đikić, koji su govorili o pozivima Evropske unije za grantove poljoprivrednicima, situaciji o bankarskom sektoru u smislu stimulisanja razvoja agrobiznisa, ali i o problemu nedovoljno informacija o realnom stanju poljoprivrede na Severu Kosova.
 
Povodom završenog poziva Evropske Unije za grantove, profesor IBCM-a, Jelena Đokić, ukazala je na striktne zahteve donatora, koji često budu razlog da poljoprivrednici budu nepouzdani za apliciranje za grantove. 
 
“Evropska komisija ima striktne uslove koji se moraju ispoštovati i koji važe za sve regione i sve poljoprivrednike što nije realno. Od poljoprivrednika se zahteva da budu registrovani, da poštuju poslovne kodekse, a niko nije zahtevao da plaćaju poreze čak i kad su oni formalno podnosili prijave za porez. To ih čini nepouzdanim za apliciranje za grantove kod donatora jer nemaju dokaz o svom finansijskom poslovanju u pretohodne tri godine što je jedan od glavnih uslov,“ rekla je Đokić.
 
Ona je objasnila da trenutna situacija u banakarskom sektoru ne stimuliše razvoj agrobiznisa na Severu Kosova.
 
„Banke na Severu Kosova ne odobravaju kredite zbog rizika potencijalne političke nestabilnosti i eventualnog rizika povraćaja kredita od strane klijenata. Da bi komercijalni krediti mogli da funkcionišu i da se odobravaju, neophodno je stvoriti garancijske fondove za svakog poljoprivrednika ponaosob, koji bi kod donatora, ili banke garantovali za tražena sredstva od strane poljoprivrednika,“ navela je Đokić i dodala da rešavanje pitanja vlasništva zemljišta koje se obrađuje, legalizovanje poslovanja i udruživanje više poljoprivrednika jesu početni koraci za jačanje agrobiznisa na Severu Kosova.  
 
Profesor Međunarodnog koledža, Aleksandar Đikić, ukazao je na problem nedovoljnih informacija o realnom stanju poljoprivrede na Severu Kosova.
 
„Na području Severa Kosova ne postoji baza podataka u kojoj bi se mogli pronaći podaci o stanju poljoprivrede na ovom području. Takođe, ne postoji zvanična publikacija i popis domaćinstava. Na osnovu informacija sa današnje konferencije će biti formulisana strategija o budućem razvoju agrobiznisa koja će sadržati konkretne aktivnosti i ciljeve," rekao je Đikić.
 
Tokom konferencije, redsednik SO Zvečan i učesnik konferencije, Darko Radovanović, najavio je formiranje poslovnog inkubatora, odnosno poljoprivredne zadruge, koja će, kako je naveo, imati za cilj pomoć poljoprivrednicima kroz subvencije i edukaciju. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.