Posle Italije prosvetljena hočanska tama i u Nišu

Izložba fotografija prosvetljene hočanske tame, italijanske umetnice Federike Troizi – večeras se otvara u Nišu. Likove stanovnika Velike Hoče, uz sveću i lirske zapise Nišlije će moći da pogledaju od 19 časova u Paviljonu u niškoj Tvrđavi. Izložba će biti otvorena do 24. decembra, a na svečanom otvaranju govoriće italijanski novinar Alesandro Gori i arhimandrit Ilarion, arhijerejski zamenik episkopa raško-prizrenskog, javljaju Južne vesti.

Ovaj projekat italijanska umetnica realizovala je nakon posete Velikoj Hoči 2016. godine, u kojoj je boravila kao volonterka letnjeg programa GiocaHoča (Igre u Hoči).

Foto: Federika Troizi pred svojom fotografijom devojčice iz Velike Hoče/Fejsbuk stranica umetnice TroiziSa fotografskim aparatom u ruci zabeležila je emotivne trenutke, a ključno pitanje za svaku od srpskih porodica Hoče bilo je šta žele stanovnici ove enklave?

Odgovore je prenela na 91 fotografiju, a njeni akteri – Hočani – u rukama držali su sveću – "simbol žezla poetske potrage".

Fotografije su prenešene u knjigu sa 216 stranica i ukrašene lirskim tekstovima pesnika Đovanija Linda Feretija. Iz knjige "I.L.T. Illumina le Tenebre“ (Prosvetli tamu), proizašla je istoimena izložba.

Izložba u Nišu održava se nakon što je italijanska publika imala priliku da vidi ove svojevrsne portrete iz Velike Hoče. Posle Lodija, Busolena, Venecije, Bolonje, održavanje izložbe je najavljeno i u Trstu, Setimo Torinesu, ponovo u Lodiju, kao i Novom Sadu i Beogradu. 

Umetnica Federika Troizi svoju izložbu realizuje uz podršku udruženja "Prijatelji Dečana". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.