Posle iseljavanja Ilića: Aljuši ušao u posed kuće

Nakon što se porodica Danila Ilića jutros u 10.35 iselila iz svoje kuće u centru Severne Mitrovice, u posed kuće je ušao novi vlasnik Aljuš Aljuši i postavio katanac na kapiju dvorišta kuće. Porodica Ilić je danas posle četvrtog pokušaja iseljena iz kuće koju su pre 13 godina kupili od vlasnika Srbina, a odluku o tome da budu iseljeni je doneo kosovski sud, nakon sudskog spora u kojem Danilo Ilić nije učestvovao, jer od suda nije dobio nijedan poziv za parnicu, osim presude da mora da napusti kuću, a Apelacioni sud u Prištini mesecima ne rešava predlog Ilićevih advokata da postupak ponovo bude rešavan pred sudom. Ilićima, sa troje dece, sada preostaje da traže iznajmljen smeštaj i zatraže novo pokretanje sudske procedure kako bi dokazali vlasništvo kuće iz koje su danas i iseljeni. Oni se trenutno nalaze u Zvečanu, a njihove stvari su kod prijatelja. Sa druge strane, gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, navodi da je slučaj složen, jer papire o vlasništvu pored Ilića ima i kosovski Albanac koji je pokrenuo spor, te da se radi o sudskoj odluci na koju on kao gradonačelnik nikako nije mogao da utiče, ali i dodaje da će se založiti da se pokrene novi sudski proces u kojem će i Ilić dokazivati svoje pravo na posedovanje kuće, te da se dogovorio sa Ilićem da on pronađe smeštaj koji im odgovara, a da će lokalna samouprava pokriti troškove smeštaja za naredni period. FOTOGRAFIJE: KoSSev

Kancelarija za KiM poručuje da će učiniti sve da se sudski postupak ponovi kako bi Ilići dokazali svoja prava; ohrabrila Iliće da se isele "kako bi se preventivno izbegli veći sukobi na severu KiM"

Povodom iseljenja porodice Ilić oglasila se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju koja, kako se navodi u saopštenju, "pruža maksimalnu" podršku ovoj porodici.

Kako se dalje navodi, Kancelarija za KiM će ovoj petočlanoj porodici obezbediti sredstva za plaćanje privremenog smeštaja i pružiti "svu pravnu i drugu pomoć" do "povraćaja uzurpirane imovine". 

"Kancelarija za KiM je i danas podržala i ohrabrila g. Ilića da se sa svojom suprugom i troje dece u miru iseli iz svoje kuće i sa svog imanja, kako bi se preventivno izbegli veći sukobi na severu KiM, ali je već danas, i u narednom periodu će na sve načine činiti da dođe do ponavljanja sudskog procesa u kom će se porodici Danila Ilića pružiti prilika da svoje pravo dokaže pred sudom," navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da je direktor Kancelarije, Marko Đurić, u proteklom periodu više puta komunicirao sa relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice na KiM i upozoravao na "šikanozno kosmetsko pravosuđe, koje na pravdi Boga Danilu Iliću oduzima kuću i imanje, samo na osnovu izjave dva svedoka i bez pozivanja njega kao vlasnika, koji raspolaže kompletnom dokumentacijom, da mu se na sudu i jednom pruži prilika da iznese dokaze koji potvrđuju njegovo vlasništvo nad predmetnom imovinom."

Kancelarija za KiM, takođe, zahteva od svih međunarodnih predstavnika na KiM-u da zaštiti srpski narod na Kosmetu od "višegodišnje klasične otimačine srpske imovine" i podseća da na povraćaj uzurpirane imovine na KiM čeka više od 40.000 građana srpske i nealbanske nacionalnosti.

Nakon što je Danilo Ilić danas odvezao poslednji kamion natovaren stvarima iz svoje kuće, napustivši tako trinaestogodišnji dom, u dvorištu kuće u centru Severne Mitrovice se u 11 časova, u pratnji televizijske ekipe RTK, pojavio se sudija Osnovnog suda u Mitrovici, Faton Ademi. On  je mogao samo da konstatuje da je kuća ispražnjena, kao i da može da bude predata u vlasništvo kosovskom Albancu, koji je dobio sudski spor.

"Sve je bilo po zakonu i normalno da smo zadovoljni. Nije bilo upotrebe nikakvog nasilja, zbog toga smo veoma zadovoljni," rekao je kratko Ademi u izjavi za KoSSev.

 

 

 

 

 

 

 

I komandir Kosovske policije za region Sever Nenad Đurić je objasnio za KoSSev da je zadovoljan činjenicom da je sve proteklo bez incidenata i da nije bilo potrebe da policija koja je bila spremna i interveniše, potvrdivši istovremeno intenzivne razgovore KP-a sa porodicom Ilić u proteklih petnaest dana, kako bi se oni svojevoljno iselili. 

A ubrzo nakon dolaska sudskog izvršitelja u pratnji Kosovske policije se pojavio i novi vlasnik Aljuš Aljuši, koji je postavljajući lanac sa katancem na kapiju dvorišta i zvanično došao u posed kuće iz koje su se Ilići iselili samo nekoliko minuta pre dolaska sudskog izvršitelja i drugog vlasnika.  

Aljuši je obišao kuću, zadržao se nekoliko minutta, postavio lanac i katanac na kapiju, a zatim i otišao. Kuća je za sada prazna i po komentarima komšija – bez graje troje Ilićeve dece.

Ilići u Zvečanu, stvari kod prijatelja 

Porodica Ilić se trenutno nalazi u Zvečanu. Prema rečima Danila Ilića, oni se nalaze kod roditelja njegove žene, dok se njihove stvari nalaze kod prijatelja u Zvečanu i Grabovcu. 

Kako je objasnio, nije bio svestan toga da će Aljuši odmah i preuzeti vlasništvo nekada njegove kuće i potvrdio da mu je Goran Rakić ponudio pomoć.  

Ilići sada traže iznajmljeni smeštaj. 

Rakić: Slučaj složen, založiću se da se pokrene novi sudski proces 

Gradonačelnik Severne Mitrovice potvrdio je ranije danas za KoSSev da je razgovarao sa porodicom Ilić i da je upoznat sa njihovim iseljenjem, ali da se sa njima nije video, jer je sinoć kasno došao iz Brisela, a danas se nalazi u Prištini. Rakić tvrdi da je slučaj složen zato što papire o vlasništvu pored Ilića ima i kosovski Albanac koji je pokrenuo spor, da se radi o sudskoj odluci na koju on kao gradonačelnik nikako nije mogao da utiče, osim da se založi da se pokrene novi sudski proces u kojem će i Ilić dokazivati svoje pravo na posedovanje kuće.

Povezani članci:

Iselila se porodica Ilić: "Ne znam kuda ću, ali moralo je ovako…"

KPA: Gotovo 300 zahteva za iseljenje za Severnu Mitrovicu​

Građani sprečili iseljavanje porodice Ilić; u centru grada jake policijske snage

Koha postavila svoj logo na fotografije KoSSeva i Kontakt plusa; "Civilna zaštita zabranjuje Albancima da se vrate u svoje kuće na severu"

"Mi smo se trudili da pomognemo Ilićima. Ne mogu ipak protiv sudske odluke. Njeno izvršenje je odlagano već nekoliko puta. U ovako složenoj situaciji, kad papire o vlasništvu nad istom kućom ima dvoje ljudi, jedino što sam mogao da uradim sa takvom sudskom odlukom jeste da se založim da se pokrene novi spor pred sudom i da Ilići onda zajedno sa Albancem koji je sada dobio spor dokazuju vlasničko pravo," rekao je Rakić u telefonskoj izjavi za KoSSev.

Kako je moguće da porodica rano ujutru bude iseljena, bez da se prethodno njoj ne obezbedi smeštaj, i da li će samouprava pomoći ovoj porodici upravo u obezbeđivanju smeštaja, pitali smo Rakića.

"On je sam izašao, a postojao je sudski rok za odluku o deložaciji. Dogovorio sam se sa Ilićem da on pronađe smeštaj koji odgovara njegovoj porodici, da mi ne biramo umesto njega, a da ćemo mi pokriti troškove smeštaja za naredni period," rekao je Rakić.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.