Posle Haradinaja, ni Diković nije dobio američku vizu

Ambasada SAD u Beogradu odbila je da izda vizu načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću, javio je kasno sinoć list Danas. Kao i u slučaju Ramuša Haradinaja, i u beogradskoj ambasadi su Amerikanci odgovorili da im "Zakon o imigraciji i državljanstvu zabranjuje da komentarišu pojedinačne slučajeve u vezi sa izdavanjem viza".

List ipak navodi da je razlog za odbijanje vize to što je Diković prisustvovao rusko-beloruskoj vojnoj vežbi "Zapad 2017" u septembru prošle godine na poligonu Lužskij.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske vlasti, Danas piše da su Amerikanci prethodno pozvali srpskog generala da u SAD-u održi predavanje, ali i da su potom odbili da mu daju vizu.

Na pitanje novinarke Danasa, da li je tačno da mu je Ambasada SAD u Beogradu odbila da izda vizu za Ameriku, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković nije odgovorio.

I dok je prvi čovek srpske vojske u SAD trebalo da održi predavanje, prvi čovek kosovske vlade, a nekadašnji "komandant OVK" – Ramuš Haradinaj, trebalo je sutra da bude gost komandanta Nacionalne garde Ajove, Timotija E. Ora, koja je partner Kosovskim bezbednosnim snagama. Sa ovom saveznom američkom državom inače Kosovo ima bliske civilne i vojne, ali i bratimljene veze.

Međutim, početkom ove nedelje, potvrđeno je da je i Haradinaju uskraćena viza američke države, iako je Haradinajev kabinet naveo da su "prekasno aplicirali".

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.