Irinej: Lavovske borbe Vučića i Dodika za srpski narod, hvala Gospodu što nam Vučića podario

“Blagodarimo Gospodu što nam je podario čoveka koji se lavovski bori za srpski narod, a posebno za mučeničko i stradalno Kosovo i Metohiju,” rekao je patrijarh Irinej na liturgiji u Banjaluci koja Svetog Stefana proslavlja kao Dan Republike Srpske. Tanjug, uz tekst vesti, prenosi i video zapis – bez ove izjave, ali sa naslovom "Irinej: Blagodarimo Gospodu na Vučiću". Ljudi mogu da pričaju ovo ili ono, ali mi vidimo koliko se on sa svojim saradnicima bori da sačuva taj najsvetiji deo srpske zemlje – Kosovo i Metohiju, navodi patrijarh Irinej. Podrška srpskom predsedniku poglavara Srpske pravoslavne crkve dolazi usred uzavrele razmene poruka državnog vrha, SNS i njihovih koalicionih partnera, sa jedne strane, i mitropolita crnogorsko-primorskog SPC Amfilohija Radovića, sa druge. Između, mediji u Srbiji podsećaju na "sve ispade" ("sve grehove") jednog od najupečatljivijih srpskih sveštenika, dok se društvenim mrežama dele serije fotografija sa Kosova i Metohije neposredno nakon ulaska KFOR-a 1999. godine na kojima Amfilohije traga i iz jama vadi srpske žrtve, sahranjuje ih, a o čemu se u pojedinim medijima mogu ponovo pročitati svedočanstva onih koji su ustali u odbranu Radovića. Lavina reakcija pokrenula se nakon što je ovaj poglavar sa Cetinja glasno izrazio bojazan da politika srpskog predsednika vodi izdaji Srbije i Kosova i Metohije, te da je cilj unutrašnjeg dijaloga o Kosovu sa intelektualcima namera Vučića da umanji svoju odgovornost.

Za srpskog patrijarha, međutim, "lavovska" borba, kako Tanjug u citatu navodi – "Vučića" za "srpski Jerusalim" je neupitna:

"Vidljivo je koliko se on sa svojim saradnicima bori da sačuva taj najsvetiji deo naše zemlje, Kosovo i Metohiju, taj naš Jerusalim, tu našu Palestinu, tu našu svetu zemlju, sa onim svetinjama brojnim, velikim i slavnim, na Kosovu i Metohiji". 

Lavovsku borbu vodi i Milorad Dodik, a Irinej blagodari Bogu i što je Republici Srpskoj dao čoveka, Milorada Dodika, koji mudro vodi svoj narod.

"I lavovski se bori da sačuva Republiku Srpsku," besedi patrijarh. 

Gospoda moli da Dodiku i Vučiću da snagu:

“Nadamo se i molimo se Gospodu da predsedniku Republike Srpske, Srbije – da snage i moći da se odupre silnim vetrovima našega vremena, sa nadom i verom i uz pomoć božju da nas Gospod neće ostaviti." 

Patrijarh poručuje da će Srbi odoleti neprijateljima, ali i iskušenjima:

"Srbi znaju šta je država, jer su je uvek imali i umeju da poštuju državu i dok to budemo sledili tako – istoriju i kulturu našu, kao što rekoh, opstaćemo, odolećemo svim neprijateljima i iskušenjima našega vremena."


Crnogorski mitropolit srpskim zvaničnicima: Gospoda da smanje svoje priče

Mitropolija: Amfilohije rekao istinu koja je razjarila Aleksandra Vučića. Od nje se kao od groma trese politički vrh Srbije

Lavina reakcija državnih funkcionera i SNS-a na Amfilohija

Amfilohije: Bojim se da Vučićeva politika vodi izdaji Srbije

  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.