Posle dva suzavca sednica KS skupštine završena; Veselji: Težak dan za "zemlju", potrebno hitno političko rešenje

22:45 – Sednica Skupštine završena; Veselji: Težak dan za "zemlju", potrebno hitno političko rešenje 

Maratonska sednica, kako današnju sednicu Skupštine Kosova nazivaju kosovski mediji – završena je, a poslanici su, kako dodaju ovi mediji, razmatrali svih 35, prethodno najavljenih, tačaka dnevnog reda. 

U međuvremenu se na svojoj Fejsbuk stranici oglasio predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, poručivši da "vladavina prava ne može da kapitulira", te da je potrebno "hitno političko rešenje".

"Danas je prošao težak dan. Težak za Skupštinu. Težak za zemlju. Teško je bilo hapšenje poslanika, ali vladavina prava ne može da kapitulira pred kršenjem zakona. Potrebno nam je hitno političko rešenje," napisao je Veselji.

20:08 – Ivan Veljković član Upravnog odbora RTK

Ivan Veljković je novi član Upravnog odbora Radio-televizije Kosova.

Kako navode kosovski mediji, on je dobio glasove 55 poslanika na sednici Skupštine Kosova.

19:00 – Izabrane sudije Ustavnog suda

Salvete Grdžaliju i Gresa Cakaj-Nimani buduće se sudije Ustavnog suda Kosova, odlučili su poslanici kosovske skupštine na današnjoj sednici. Njihovo imenovanje bi trebalo da odobri i kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, preneo je portal Gazeta Express.

18:33 – Zemlje članice EU nakon suzavca u Skupštini: "Opstrukcija" neprihvatljiva; vratiti se dijalogu

Povodom ponovnog bacanja suzavca u Skupštini Kosova, oglasile su se ambasade zemalja članica Evropske unije na Kosovu i specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar.

Oni su u zajedničkom saopštenju poručili da je "narodu potrebno da cela Skupština i institucije rade i rešavaju ekonomske, socijalne i ostale izazove sa kojima se suočavaju svakodnevno," te da je "ovakva vrsta nasilne opstrukcije" neprihvatljiva i da „neće rešiti nijedan problem građana Kosova“.

"Pozivamo na povratak dijalogu u političkom životu uopšte, i naročito u Skupštini, kako bi se sprečila dalja eskalacija nasilja koja bi mogla dovesti do oštećenja imovine i opasnosti po ljudske živote," poručili su takođe.

17:10 – Određen četrdesetosmočasovni pritvor dvojici privedenih poslanika opozicije; na sednici Skupštine poslanici glasali za sudije Ustavnog suda

Poslanicima kosovske opozicije – Hadži Šalji i Fisniku Ismailjiju, određen je četrdesetosmočasovno zadržavanje, prenose kosovski medij. 

Šalja se, kako je izjavio njegov branilac, advokat Naser Sopjani, tereti za više dela – kontrolu, ili posedovanje oružja, upotrebu oružja, te izazivanje opšte opasnosti. 

Poslanici skupštine su u međuvremenu glasali za izbor sudija Ustavnog suda, ali rezultati njihovog glasanja, još uvek nisu poznati. 

14:30 – Sednica kosovske skupštine u toku; uhapšen poslanici Hadži Šala i Ismailj Kurteši

Sednica kosovske skupštine trenutno se održava u regularnoj skupštinskoj sali.

Ukupno 81 poslanik prisutan je na sednici, ona se odvija bez poslanika opozicije, koji su prethodno suspendovali sa današnje sednice, i oni su, kako javljaju kosovski mediji, napustili skupštinsku zgradu.

Kosovski mediji takođe javljaju, da su poslanik Inicijative za Kosovo – Hadži Šalja, kao i poslanik Samoopredeljenja – Ismailj Kurteši, koji su pre početka sednice bacili suzavac – uhapšeni.

13:55 – Ponovo suzavac u kosovskoj skupštini

Poslanici opozicije ponovo su, po drugi put danas, bacili suzavac. Ovoga puta, suzavac je, kako javljaju kosovski mediji,  bacio lider Samoopredeljenja Visar Imeri, i to u holu Skupštine.

Kosovski mediji takođe javljaju, da je došlo do sukoba između poslanika opozicije i obezbeđenja. Poslanici opozicije pokušavaju da probiju kordon koji su napravili pripadnici obezbeđenja na ulazu u skupštinsku salu.

13:30 – Sednica Skupštine Kosova odložena za 14 časova

Sednica Skupštine Kosova očekuje se da će početi u 14 časova, javljaju kosovski mediji.

Još uvek se ne zna da li će sednica biti održana u regularnoj ili u improvizovanoj sali.

Prethodno je, nakon sastanka predsedništva, odlučeno da se opozicionim strankama ne dozvoli da prisustvuju sednici, kao ni da učestvuju u raspravi.

11:55 – Nastavak sednice Skupštine Kosova u improvizovanoj sali; sastanak predsedništva u toku

Nastavak sednice Skupštine Kosova održaće se u improvizovanoj sali, opozicija najavila da će i tu sednicu prekinuti, javljaju kosovski mediji.

Sastanak predsedništva kosovske skupštine je u toku, poslanica Samoopredeljenja, Aida Drguti, prisusutvuje sastanku.

Policija blokirala izlaz i ulaz u zgradu kosovske skupštine.

11:40 – Samoopredeljenje: Tražimo hitno oslobađanje Fisnika Ismajljia i ostalih poslanika

Iz pokreta Samoopredeljenje još jednom ističu da su "projekti poput Zajednice i demakracije granice sa Crnom Gorom, koji mogu proći samo uz hapšenje opozicije – nezakoniti i neizvodljivi."

Oni dodaju da opozicija nastavlja svoj otpor protiv "etničke podele u zemlji, policijske države, i prepuštanja teritorije."

11:20 – Suzavac ponovo u sali Skupštine Kosova; Uhapšen Fisnik Ismajlji

Sednica još uvek  nije ni počela, a suzavac je već bačen. Poslanici, koji su se prethodno već okupili u iščekivanju početka sednice zakazane za 11 časova, napuštaju salu, a neki poslanici nose i gas maske. Poslanik Samoopredeljenja, Fisnik Ismajlji, uhapšen je, nakon što su, kako javljaju kosovski mediji, kod njega "prilikom bezbednosne kontrole pronađena nedozvoljena sredstva".

Opozicione partije su jutros, nakon zajedničkog sastanka, potvrdile da će i danas blokirati rad skupštine.

Jake snage KFOR-a i Kosovaske policije od jutros se nalaze ispred zgrade kosovskog parlamenta.

Više kosovskih medija uživo prenosi događaje iz Prištine. Pratite uživo prenos događaja u sali Skupštine Kosova sa kanala Kalxxo

09:45 – Kosovska opozicija opet najavila blokadu sednice Skupštine Kosova

Sednica Skupštine Kosova trebalo bi da bude održana danas. Sednica je zakazana za 11 časova, a opozicione stranke ostaju pri svom stavu – ponovo najavljuju blokadu rada Skupštine, prenose kosovski mediji.

Odluku da se nastavi sa blokadom, lideri opozicije – Visar Imeri, Fatmir Ljimaj i Ramuš Haradinaj, potvrdili su juče, tokom zajedničke konferencije za medije. Oni, međutim, nisu otkrili metode i sredstva koja će koristiti kako bi blokirali rad Skupštine.

Današnjoj sednici neće prisustvovati poslanik Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, koji je u subotu tokom protesta u Prištini uhapšen, kao ni šefica poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova – Donika Kadaj-Bujupi, koja je uhapšena sredinom novembra, a nakon blokade i bacanja suzavca na poslednjoj održanoj sednici Skupštine Kosova.Kosovska opozicija od početka oktobra bojkutuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali. Stranke kosovske opozicije učestvovale su u radu dve sednice. U prvoj, krajem oktobra, kada je na sednici govorio austrijski predsednik, Hajnc Fišer, a kada su poslanici opozicije na svojim skupštinskim klupama držali transparente "Pažnja gospodine predsedniče, tamo sede korumpirani lažovi," i u drugoj, početkom novembra, na kojoj je govorio evropski komesar za proširenje Johanes Han. I na ovoj sednici kosovski opozicionari su imali transparente na kojima su poručili da "bespravni sporazumi ne smeju proći". Ovi poslanici su delimično učestvovali i u radu sednice na kojoj je ratifikovan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Srbije. Oni su tada izneli svoje argumente protiv ratifikovanja i SSP-a, da bi zatim i napustili sednicu, te je tako ovaj sporazum ratifikovan bez njihovog prisustva.  

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.