Poslanici desničarskih stranaka traže sednicu Skupštine zbog Kosova

FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Poslaničke grupe Dveri, Narodne stranke i Zavetnika zatražile su na konferenciji za novinare hitnu, vanrednu sednicu Skupštine Srbije na kojoj bi se razmatrala bezbednosna situacija posle dešavanja u nedelju na severu Kosova i jasno odbacila primena francusko-nemačkog plana.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da sednica parlamenta posvećena krizi na Kosovu ne bi služila za prepirku, sukobe, već postizanje nacionalnog jedinstva i solidarnosti sa srpskim narodom tamo, ali i „formiranju nove politike za Kosovo i Metohiju“ jer je „dosadašnja krahirala“.

Prema njegovim rečima, podršku sazivanju vanredne sednice dala je i koalicija NADA, koju čine Nova Demokratrska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije, a isto očekuju i od ostalih opozicionih poslaničkih grupa i samostalnih poslanika.

„Kako vlast može da traži sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a da ne dozvoli da se o tome raspravlja u parlamentu“, upitao je Obradović.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski istakla je da je i u ovom slučaju sistem zakazao, jer se funkcionisanje državnih institucija svelo na jednog čoveka i jednu instituciju, aludirajući na predsednika države Aleksandra Vučića.

Vučić je juče rekao da Srbija ne odustaje od puta u Evropsku uniju, a Brisel i Berlin su jasno pokazali da podržavaju ekstremizam Aljbina Kurtija i nameru da kriminalizuju sever, rekla je ona.

Đurđević Stamenkovski je poručila da je patriotska, državotvorna opozicija duboko uznemirena zbog nacionalne tragedije i poniženja Srba sa severa Kosova koji se proglašavaju teroristima u sopstvenoj državi, a nekakva kosovska policija proglašava legalnom organizacijom.

Puna podrška i solidarnost sa ljudima na Kosovu i Metohiji, rekla je ona i naglasila da krivicu nosi Kurti, ali i ovdašnja vlast koja je razvlastila Srbe na Kosovu gaseći institucije od 2013. godine.

Šef Poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović izrazio je saučešće porodicama nastradalih na Kosovu, ponavljajući razloge za zakazivanje vanredne sednice parlamenta.

„Tražimo sednicu da javnost bude obaveštena šta se dogodilo na Kosovu, ne da bismo lovili krivce ili nekoga abolirali, već je trenutak da postignemo nacionalno jedinstvo i zaštitimo srpski narod“, rekao je Jovanović koji je ponovio da se mora hitno odbaciti francusko-nemački plan koji podrazumeva nezavisnost Kosova.

Srbija bi, smatra on, trebalo već od ponedeljka kada Brazil preuzima predsedavanje Savetu bezbednosti UN da pokrene diplomatsku ofanzivu i traži vanrednu sednicu tog tela.

Upitan o pismu koje je lider njegove stranke Vuk Jeremić uputio predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta te zemlje, Jovanović je rekao da nije upoznat sa sadržajem.

„U tom delu sveta se dogodio sukob u kojem je stradalo civilno stanovništvo, ali bi u ovom trenutku trebalo da se bavimo pitanjem KiM gde su stradali naši ljudi i da ne širimo drugim temama“, dodao je on.

Iz izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića se ne može zaključiti da je 17. decembar konačan termin izbora, ali mi smo spremni za njih, saglasni su predstavnici poslaničkih grupa Zavetnika, Dveri i Narodne stranke, koji za sada ne govore da je to nova koalicija na političkoj sceni.

Predsednica Zavetnica Milica Đurđević Stamenkovski rekla je da bi bilo korisnije i bolje kada bi izbori bili razdvojeni.

Insistirali smo na izborima i neophodno ih je imati što pre, dodala je ona, a na pitanje da li današnja zajednička konferencija može biti najava novog okupljanja snaga, rekla je da su i ranije imali vrlo kvalitetnu saradnju.

„Kada je reč o Kosovu i Metohiji potrebna je tešnja saradnja, ali za sada nema ništa kada je reč o izbornim kampanjama“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Predsednik Dveri Boško Obradović rekao je da su Dveri uvek za izbore, kad god i koje god, i da se on zalaže za nacionalno okupljanje patriotskih, državotvornih snaga, kako bi taj blok bio presudan za formiranje vlasti na svim nivoima.

Šef Poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović istakao je da je pitanje Kosova nadstranačko i da je pozicija te stranke jasna.

N1Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.