Poruke kandidata za gradonačelnike: Večeras slavimo pobedu kao i 2013. Na sledeće izbore da se ne tera na glasanje

Građani na Kosovu i Metohiji danas su birali gradonačelnike i odbornike za skupštine opština. Biračka mesta zatvorena su večeras u 19 časova. U opštinama sa srpskom većinom, najveća izlaznost zabeležena je u Klokotu. Izborni dan protekao je, uglavnom mirno, uz manje incidente u prepodnevnim časovima, na biračkim mestima u srpskim sredinama južno od Ibra, te zaustavljanje autobusa sa interno raseljenim licima na Jarinju i Beloj Zemlji u kojem su otkrivene bombe i detonatori. O tome šta su kandidati za gradonačelnike i odbornike u opštinama sa srpskom većinom danas rekli nakon glasanja objavljujemo u nastavku teksta a kako je protekao izborni dan čitajte u AŽURIRANOJ VESTI.

Rakić: Večeras ćemo slaviti pobedu kao i 2013.

"Verujem, pre svega, da će sve proći u najboljem redu. Očekujem veliku izlaznost građana i očekujem pobedu Srpske liste u svih deset opština sa većinski srpskim stanovništvom. Što se tiče Mitrovice, očekujem pobedu već u prvom krugu. Isto pitanje, i verovatno isti odgovor kao i 2013. Večeras ćemo slaviti pobedu. Hvala građanima na velikoj izlaznosti od rane zore," kazao je Rakić.

Šta su Đurić i Šarčević rekli o tome zašto su juče održali sastanak sa obrazovnim ustanovama

U subotu tokom predizborne tišine, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i ministar obrazovanja Republike Srbije, Mladen Šarčević, sastali su se sa direktorima svih školskih i predškolskih ustanova na KiM-u. Tokom sastanka u Kosovskoj Mitrovici razgovarali su o, kako su sami naveli, reformi obrazovanja. Šarčević se prethodno, istog dana, sastao sa rektorima fakulteta Univerziteta u Prištini. Dan ranije i Đurić i Šarčević učestvovali su na obeležavanju Dana opštine Leposavić i završnoj konvenciji Srpske liste u Kosovskoj Mitrovici.

Pitali smo Marka Đurića zašto se održava sastanak o reformi obrazovanja u toku predizborne tišine, s obzirom na to da je prethodno učestvovao na predizbornom skupu Srpske i s obzirom na to da postoje optužbe da se vrši pritisak na zaposlene, između ostalog, upravo u školama – da glasaju za Srpsku listu. Odgovor objavljujemo nakon isteka izborne tišine:

"Vi znate kakav je naš stav. Ne krijemo – podržavamo Srpsku listu. Smatramo da je Srbima na Kosovu i Metohiji neuporedivo bolje da budu jedinstveni složni i da budu okupljeni oko državne politike, ali to nije bila tema i nije tema naših razgovora danas sa prosvetnim radnicima. I uvek je pravi trenutak da se razgovara i o kvalitetu obrazovanja i o tome kako da naše obrazovne institucije na Kosovu i Metohiji unapredimo."

Odgovarajući na optužbe da se na zaposlene vrši pritisak rekao je:

"Ti koji optužuju nisu u svom političkom delovanju dali nikakav doprinos ni školstvu, ni zdravstvu, ni bilo kom aspektu našeg naroda na KiM-u, osim što su nastojali da kroz političko delovanje unaprede svoj sopstveni materijalni položaj, da sebe proizvedu u nekakve trgovce srpskim političkim interesima, koji će, po potrebi, ustupati Prištini, a po potrebi drugim međunarodnim krugovima i ne mislim da je to tema kojom treba da se bavimo danas."

Odgovorio je i Šarčević, jer je, kako kaže, "dužan da dopuni":

"Vi dobro znate da sam prošle godine započeo školsku godinu upravo u Gračanici. Ove godine sam pošao da to uradim u Mitrovici i znate da sam vraćen. Onda smo imali skupštinu, donošenje zakona, od nedelje ulazim u parlament ponovo i meni je ovo bio jedini slobodan trenutak. Znači, ja sam na svoju volju, umesto da budem na paradi u Beogradu – iskazao da prvo dođem na Univerzitet, a znate da je došlo do promene rektora. I niz je stvari kojih je tamo kao problema i onda sam prosto, kad sam već ovde, iskoristio priliku da pozdravim kolege, jer je juče u Beogradu bio skup svih načelnika školskih uprava na koji koleginica nije mogla da ode. Tako da je priča o reformskim zakonima i ono što svi u Srbiji rade, svi direktori održavaju sastanke – ovo je za mene samo redovan sastanak."

Ivanović: Ne može da pobedi nasilje i tortura, da se na sledeće izbore niko ne tera na glasanje

"Lep je dan za izbore. Ne znam kako će se završiti, ali za sada to dobro protiče. Kako očekujem, dan će se završiti sa našom ubedljivom pobedom, jer ne može da pobedi nasilje i tortura, manipulacija. To se svuda u kulturnom svetu zove otimačina. Ovaj narod zaslužuje da ima upravu kako valja, pametnih i odgovornih ljudi koji imaju viziju, energiju i spremnost da se požrtvovano bore da ovaj grad izgleda lepše," naveo je Ivanović. 

Lično smatram , kaže on, da je ovo jedinstvena prilika da on raspiše sledeće izbore.

"Da sledeći izbori budu potpuno demokratski i da niko nikoga neće terati da glasa. Pogotovo neće terati da glasa za određenu stranku. Veliki ciljevi se rešavaju sa lokalnog nivoa, ali je primat u lokalnim temama i ovog puta, što je najvažnije, bezbednost. Srbi se ozbiljno brinu za svoju bezbednost, posle 18 godina. Mislim da ekipa koju vodim, može to da reši. Prema tome, nadam se i podšci građana, bez njihove podrške to neće ići."

Janković: Prelomni izbori za opstanak srpskog naroda, očekujem pobedu

"Ovo su prelomni, istorijski izbori za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ja se iskreno nadam da će narod u Zvečanu mudro i odlučno izabrati, za Srbiju, za institucije Srbije, za budućnost svoju i svoje dece. Očekujem pobedu," rekao je kandidat za gradonačelnika Zvečana ispred liste Srpska, Vučina Janković, javlja TV Most.

Todić: Nadam se da će Leposavić od sutra da diše novim plućima
  
"Nadam se da će Leposavić od sutra da diše novim plućima i da krene ispravnim putem, da će Leposavić posle ovih izbora da bude jedinstven. Nadam se da će Leposavić u saradnji sa državom Srbijom da u narednom periodu obezbedi i stvori sve preduslove za normalan život naših gradjana koji žive kako u opštini Leposavić tako i širom Kosova i Metohije," rekao je kandidat za gradonačelnika ispred Srpske liste u Leposaviću, Zoran Todić, prenosi TV Most.

Spirić: Spremni za slavlje

Moramo da iskažemo pre svega mudrost, istrajnost, a ono što je najvažnije jeste da bude trajna i neraskidiva veza sa Srbijom. Kada je u pitanju Srpska lista i gradonačelnik Rakić, mi smo spremni za slavlje i to već u ranim jutarnjim satima, ali svakako moramo biti svesni da građani moraju da izađu, iskoriste pravo i da podrže onaj put koji garantuje pre svega stabilnost i bezbednost. Zato moramo biti mudri i pre svega istrajni," rekao je kandidat za odbornika u opštini Severna Mitrovica i predsednik Privremenig organa, Aleksandar Spirić.

Petrović: Za bolju i kvalitetniju sutrašnjicu

"Očekujem da će na ovim izborima naši građani prepoznati svoje prave predstavnike i da to nisu puki glasači, nego i birači. Da na taj način mogu da izaberu svoje predstavnike i očekuju bolju i kvalitetniju sutrašnjicu za njih i njihove porodice," rekao je predsednik Samostalne liberalne stranke, Slobodan Petrović koji je glasao u Lapljem Selu, prenosi RTV Kim.

Popović: Verujem u veliku pobedu

"Verujem da će Gračanica i meštani Gračanice danas pokazati ozbiljnost i političku zrelost. To nam je preko potrebno u ovom trenutku. Sama izlaznost danas biće dokaz volje srpskog naroda za opstanak i ostanak ovde. Verujem u veliku izlaznost i veliku pobedu. To će biti pobeda srpskog naroda i srpskog jedinstva," rekao je kandidat za gradonačelnika Gračanice ispred Srpske liste, Srđan Popović, prenosi Kim.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.