Porošenko i Vučić: Ukrajina ne priznaje nezavisnost Kosova, Srbija priznaje teritorijalni integritet Ukrajine

„Danas sam poklonio predsedniku knjigu ‘Kratka istorija Ukrajine’, zvuči isto i na srpskom i na ukrajinskom,“ rekao je predsednik Ukrajine Petro Porošenko danas u srpskoj prestonici. Predsednik Ukrajine razgovarao je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o suverenitetu dve zemlje, ali i mogućnostima za ekonomsko napredovanje. Potpisan je i sporazum o ukidanju viza državljanima Ukrajine. Analitičari i poznavaoci odnosa dve zemlje, međutim, ističu da na ovu posetu, Moskva sigurno neće gledati blagonaklono.

Dok Predsednik Srbije bude proučavao ukrajinsku istoriju, realnost na terenu je uzajamno priznanje teritorijalne celovitosti obe zemlje, navodi TV N1 u svom izveštaju.

„Mi nismo priznali Kosovo i naš stav je da taj problem treba da se reši kompromisom uz uvažavanje interesa Srbije,“ rekao je Porošenko.

„Kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine,“ odgovorio je srpski predsednik Aleksandar Vučić.

„Na žalost, zbog obaveza obe delegacije, nemamo vremena za pitanja,“ tako se obraćanje dvojice predsednika danas u Beogradu završilo upravo sa njihovim izjavama.

Bez pitanja, mnogo toga ostalo je nejasno u odnosima Kijeva i Beograda. 

„Ni jedan, ni drugi nisu u prilici da toliko čvrsto stoje iza svojih izjava, iz prostog razloga, jer o mnogo toga ne odlučuju oni, nego neko drugi. Na kraju krajeva, sve to što se desilo u Ukrajini, nije se desilo voljom ukrajinskog naroda, već spoljnim uticajem, kao i ono što se desilo na Kosovu, nije se desilo voljom albanskog naroda – nego spoljnim uticajem, tako da su to stvari o kojima možete da govorite ono što želite ili što narod želi da čuje, ali da li to možete da ostvarite, to je druga priča,“ smatra novinar Slobodan Samardžija, koji je neko vreme bio persona non grata u Ukrajini.

Rusija neće ostati imuna na susret Vučić – Porošenko, smatra novinar Rojtersa Aleksandar Vasović.

„Verovatno da će Vučić Moskvi morati da kaže zašto se susreo sa Porošenkom i šta je sa njim toliko dugo razgovarao. Sve je to brak iz računa Kijeva i Beograda, sve je ostalo na pola i nedorečeno, mora tu još mnogo da se radi ako žele da se odnosi unaprede,“ kaže Vasović.

Poseta ukrajinskog predsednika za srpske medije i javnost je, kako sami ocenjuju, usledila kao iznenađenje s obzirom na neuobičajeno kratko vreme najave.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.