Porodice žrtava sa Kosova traže kazne za martovski pogrom

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji obeležilo je 14. godišnjicu etnički motivisanog nasilja nad Srbima uz poruku da je zbog budućeg suživota neophodno kazniti krivce za veliki broj ubijenih, povređenih i proteranih, kao i za velika materijalna razaranja koja su tada sprovedena. 

"Nažalost, izuzev poslednjih par godina mi nismo imali podršku. Kako je porodicama, to one najbolje znaju. Tragedija se nastavlja" – kazao je predsednik udruženja Simo Spasić.

Spasić je rekao da je, prema internoj evidenciji ovog udruženja, u etnički motivisanom nasilju u periodu od 1998. do 2018. godine na Kosovu ubijena 2.501 osoba, dok je taj broj i veći od 3.600 ukoliko se uračunaju i žrtve NATO bombardovanja 1999. godine.

"Mi želimo dijalog sa Albancima, ali ne prihvatamo da oni koji predstavljaju Albance budu zločinci," rekao je Spasić i pozvao Srbiju da pruži snažniju podršku Španiji, Rumuniji, Grčkoj, Kipru i Slovačkoj, jer je reč o poslednjim pet zemalja EU koje odbijaju da priznaju nezavisnost Kosova.

Spasić je, takođe, apelovao na nadležne u Vladi Srbije da izmenom zakona omoguće nadoknadu i za porodice civilnih žrtava rata, kako bi i oni dobili makar malu kompenzaciju za svoj gubitak.

Predsednik Komisije za nestale Veljko Odalović podsetio je na nasilje koje je sprovedeno na Kosovu u periodu od 17. do 19. marta 2004. godine i rekao da se radilo o organizovanom nasilju.

"Rulja nije bila sama, jer su kamioni KFOR-a iseljavali Srbe iz njihovih kuća i prebacivali ih u Gračanicu i u Kosovsku Mitrovicu, iz kojih se oni nikada nisu vratili u svoje domove, jer nisu imali gde da se vrate," rekao je Odalović.

On se, takođe, založio da Specijalni sud i tužilaštvo ovog suda daju adekvatan odgovor na krivična dela počinjena ne samo u tom periodu na Kosovu, nego i pre i posle, jer je to, kako je rekao, važno i zbog žrtava i zbog budućeg zajedničkog života.

"Puno je žrtava unazad decenijama koje su položene, čiji dželati još nisu kažnjeni. Ja i danas želim ovde da poručim, pozovem i da verujem, iako postoji puno skepticizma – da će sud koji je formiran konačno uraditi svoj posao i da će oni koji su činili zločine da za to budu i kažnjeni," kazao je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić. 

Potpredsednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković rekao je da se nasilje koje je 2004. godine sprovedeno na Kosovu "u svetu može videti samo na teritoriji Bliskog istoka pod kontrolom Islamske države" i dodao da nijedan poslanik parlamenta neće zaboraviti na žrtve srpskog stanovništva, kao i da će država Srbija nastojati da se tako nešto nikada ne ponovi.

Skupu su prisustvovali i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Zoran Đorđević, zamenik direktorka Kancelarije za Kosovo Dušan Kozarev, zaštitnik građana Zoran Pašalić, predstavnici vojske, policije i verskih zajednica i veliki broj članova udruženja.

Udruženje je, takođe, uručilo zahvalnice pojedincima i organizacijama sa kojima je u proteklom periodu imalo dobru saradnju.

Četrnaest godina od 17. Marta obeleženo je danas i u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici. Pročitajte još: 

Na 17. Mart u Kosovskoj Mitrovici: Ne odlazimo, ostajemo čvršći i jači

Četrnaest godina od 17. Marta

17. Mart u Gračanici: Kosovo nadilazi političke realnosti

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.