Porodica Ljuštaku umešana u ranjavanje dva mlada policajca


Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Dvojica policajaca povređena su u Srbici nakon fizičkog obračuna sa nekoliko ljudi. Bivši potpredsednik Srbice Nuredin Ljuštaku i članovi njegove porodice osumnjičeni su da su umešani u ovaj slučaj. Nakon saslušanja, Ljuštaku je pušten po redovnoj proceduri. U međuvremenu, policija nije saopštila detalje o druga dva člana porodice Luštaka za kojima se traga. Veruje se da je sve počelo nakon izricanja novčane kazne Luštakuovom sinu.

Sumnja se da je izricanje saobraćajne kazne sinu Nuredina Ljuštakua dovelo do fizičkog obračuna između tri člana porodice Ljuštaku i dvojice policijskih službenika, što se završilo ranjavanjem potonjeg.

Jedan od policajaca je ranjen hicem u nogu, dok je drugi policajac ranjen teškim oruđem. Dvojica policajaca su prvo zbrinuta u Centru porodične medicine u Srbici, a zatim su prebačeni u UKC na dalje lečenje. Policajci su van životne opasnosti.

Ljuštaku je u izjavi za Kallxo negirao da je povredio policajca.

„Dogodila se nezgoda, desila se nevolja, nisam ga povredio, ni braća, ni momci. Policajac je povredio policajca. Nismo ni oružje koristili, to kažem sa punom odgovornošću. Ostaje da to prijavi policija. Dao sam izjavu, spreman sam da kažem šta se desilo. Policajac je uperio pištolj u braću, došlo je do tuče. Ne znam da li je pucao da nekoga uplaši ili da ga ubije, on zna šta će da kaže”, rekao je on.

Međutim, Policijski inspektorat je saopštio da za sada nema osumnjičenih za incident u subotu uveče u Srbici i da će istragu nastaviti Kosovska policija.

„O ovom incidentu je obavešten Policijski inspektorat Kosova, odnosno istražitelji Odeljenja za istrage. Nakon istog saopštenja, otišli ​​su na mesto događaja gde je bio i tužilac. Nakon konsultacija sa tužiocem, obaveštavamo vas da će u ovoj fazi istrage u vezi sa ovim incidentom biti ona biti nastavljena od strane Kosovske policije. Na osnovu istražnih radnji i nakon konsultacija sa dežurnim tužiocem u ovom slučaju, do ove faze istrage nema osumnjičenog policajca“, navodi se u odgovoru Policijskog inspektorata.

Policija je tokom dana saslušala Nuredina Ljuštakua i njegovog brata Fatona Ljuštakua, koji su se predali policiji i dali izjave, dok se traga za Ljjuštakuovim sinom i drugim bratom.

Luštaku je u nedelju oko podneva pušten po redovnom postupku, što je potvrdio i njegov advokat Artan Ćerkini, koji je rekao da Ljuštaku nije osumnjičen za upotrebu oružja.

„Ljuštaku je pušten iz policijskog pritvora. Nema sumnje da je u predmetnom slučaju koristio oružje. Ostavićemo institucije na miru da obavljaju svoj posao“, rekao je Ćerkini.

Koha je u nedelju ostala u Prekazu da dobije odgovor od Ljuštakua i članova njegove porodice, ali oni nisu bili u svojoj kući u selu. Prema rečima radnika porodičnog restorana, koji se nalazi u centru Srbice, porodica Ljuštaku nije bila ni u svom stanu, koji se nalazi u istom kompleksu kao i restoran.

Sindikat policije izrazio je zabrinutost zbog napada na policijske službenike.

„Sindikat kosovske policije je zabrinut zbog napada na dva policajca u Srbici, pri čemu je jedan od njih povređen vatrenim oružjem, a drugi jakim oruđem, dok je obavljao svoju službenu dužnost. Molimo pravosudne organe da za osumnjičene postupe po zakonu! Pomno pratimo situaciju i reagovaćemo prema informacijama koje budemo pružili. Policijskim službenicima, koji su na lečenju, želimo brz oporavak“, navodi se u odgovoru Sindikata.

Čak je potpredsednica PDK Vljora Čitaku reagovala na bivšeg poslanika ove stranke, rekavši da napad na policiju ni pod kakvim okolnostima nije prihvatljiv.

„Sramota za Nuredina Ljuštakua. Napad na kosovsku policiju trebalo bi da ni pod kojim okolnostima bude prihvatljiv. Nadam se da će institucije reagovati u skladu sa zakonom. Takav banditizam ne treba normalizovati. Niko iznad zakona. Tačka“, napisala je Čitaku.

Ni policija ni Tužilaštvo nisu saopštili druge detalje o incidentu, kao ni o merama preduzetim protiv osumnjičenih.

Pucali u policajca, drugog povredili, uhapšeno dvoje, za još dvoje se traga, Nuredin Ljuštaku pucao sa sinovima i braćom

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.