Pored taksi, Hodžaj najavljuje nove, kreativne mere: „Bili biste iznenađeni koje“

Kosovski zamenik premijera Enver Hodžaj iz PDK upozorio je da će Kosovo uvesti recipročne mere protiv Srbije ukoliko Srbija nastavi da narušava teritorijalni integritet Kosova.

„Ako Srbija nastavi da narušava teritorijalni integritet Kosova mi nećemo ukinuti takse i nastavićemo da drugim kreativnim idejama koje imamo, bili biste iznenađeni koje su to ideje,“ rekao je Enver Hodžaj danas prenosi Gazeta Express.

Hodžaj je izneo ovakav stav dva dana nakon sastanka kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i američkog ambasadora Filipa Kosneta na kom se navodno razgovaralo o potrebi ukidanja odluke o taksama na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Pre ovog sastanka, Hodžaj je izjavio da takse nisu uvedene sa očekivanjem priznanja od Srbije, već sa namerom da se Srbija „ekonomski ošteti“.

„Danas sam video izveštaj kosovske carine, šteta za Srbiju je bila negde oko 80 miliona,“ rekao je Hodžaj, naglasivši da „takse definitivno bole Srbiju“.

Hodžaj je ujedno izneo mišljenje da uvedene takse Srbiji ne bi trebalo da ugroze odnose Kosova sa SAD-om i EU. Međutim, dodao je i da „treba biti oprezan sa odlukama koje nisu u skladu sa američkom politikom“.

Inače kosovska delegacija je danas u BiH gde prisustvuje sastanku sa predstavnicima CEFTA-e o taksama na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine. BiH je, prema računici ministra trgovine BiH, Mirka Šarović, ovom odlukom bila oštećena za 4.5 miliona evra.

O mogućnosti uvođenja novih mera govorio je i zamenik kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Izmi Zeka iz PDK, navodeći da će pored mere od 100 odsto na uvoz proizvoda iz Srbije i BiH, Kosovo uvesti sankcione mere i protiv vozila iz Srbije, prenosi Koha.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.