RTK2 u Drsniku: Nedostaje nam naš narod

Izvor: RTK 2 (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Drsnik, nekada najveće selo u opštini Klina, danas broji samo 62  domaćinstva, koje je Ministarstvo za povratak i zajednice Vlade Kosova sagradilo za  povratničke porodice koje su poželele da se vrate nakon 1999. godine. Iako su se mnoge stvari promenile, tradicija i običaji su sačuvani. Tako povratnici  praznuju rođenje Hristovo baš kao nekada, ali im nedostaju deca.

Široke ulice, i tek po koja obrušena kuća među novim povratničkim domovima u Drsniku, a na ulasku u selo crkva Svete Petke, koja prema rečima predsednika srkvenog odbora uliva nadu.

„Nažalost, toliko me pogađa današnji dan, najradosnisniji dan za hrišćanstvo, da ja trenutno ovde u crkvi budem sam, to jest sa vama. Ako bi se prisetio na godine iz mladosti, koje rado prenosim deci, da i oni to upamte, onda se pitam gde je naša budućnost, šta nas čeka kasnije? Na ovakav dan znali smo da pevamo, da se družimo, da obavljamo običaje koje smo od naših starih nasledili“, priča Mihajlo Čekrlić.

Uprkos mnogim poteškoćama običaji se poštuju i tradicija nastavlja.

„Ranije se Božić lepo proslavljao, postilo se po nekoliko nedelja, bilo je radosno, klalo se prase, pevala se pesma ide Božić bata, nosi kitu zlata. Mi i danas održavamo tu tradiciju, unosimo slamu, sečemo badnjak, pravimo krstove od badnjaka“, priča kroz plač Miomir Ribać, predstavnik sela.

„Spremamo isto, kako je moja svekrva ja se i dalje držim toga. Dosta se mučimo da smo radosni, ali opet smo tužni, nije lako, deca i unučad gore, ja bacam samo na muža pare i žito, nema dece da to kupe“, kaže Jelica.

Na drugi dan Božića obilaze jedni druge, goste se i druže. Meštani Drsnika su i tu tradiciju nastavili.

A Vericu Čekrlić smo zatekli kako obavlja pripreme za krsnu slavu, Svetog Arhiđakona Stefana koji se obeležava 9. januara. Krsnu slavu u Drsniku karakterišu i posebni običaji.

"Nakon što gosti dođu, popiju kafu, rakiju i meze, pušta se velika časa. To ide u krst, onaj ko nazdravlja kad popije čašu, lupi o sto tri puta i daje znak da treba da pije onaj kome je nazdravljeno", kaže Verica.

Ljubav prema zavičaju održava povratnike u Drsniku, ali ih zabrinjava masovna prodaja imanja u ovom selu, zbog čega su uputili poziv zvaničnicima da pokušaju da spreče prodaju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.