Poplave nanele veliku štetu selima u opštini Gračanica

Izvor: RTK2 (Tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Obilne padavine stvorile su najviše problema poljoprivrednicima. Voda je uništila useve, ali je usled poplava stradala živina i stoka. Na teritoriji opštine Gračanica najkritičnije je bilo u Preocu, Radevu i Lepini.

"Sva voda iz Lipljana koja se sliva iz Sitnice, dolazi ovde u selo Lepina. Stradao nam je hidrofor i sve što je od zimnice bilo u podrumu," kaže meštanin Lepine.

Većina domaćinstava u Lepini još uvek se oporavlja od poplava, koje su ovo mesto za godinu dana zadesile dva puta. Istovremeno apeluju na nadležne da se pronađe trajno rešenje.

"Šteta će se nadoknaditi, ali ako se ovaj problem ne reši trajno onda nema života ovde."

"Problem je jednostavan, treba otvoriti dva-tri propusta iznad Skulaneva da ne bi bilo ovakvih poplava," dodaju meštani Lepine.

Iz opštine Gračanica napominju da još uvek ne funkcioniše komunalna služba, ali da sektor javnih službi radi sve kako bi pomogao građanima tokom vremenskih nepogoda. Dodaju i da opština nema finansijskih sredstava za sanaciju štete.

"Meštani moraju da budu svesni da je neophodno reagovati na vreme i evakuisati stoku i mehanizaciju, a ne da čekaju da Opština iseljava njihove stvari," kaže direktor javnih službi opštine Gračanica, Vladica Trajković.

Meštani kažu da bi prokopavanje kanala između Lepine i Skulaneva trajno rešilo izlivanja Sitnice, a nevolje pripisuju i bedemu koji je napravljen krajem osamdesetih godina. Nadležni u opštini veruju da će uskoro putem projekta dobiti sredstva i pomoći stanovnicima i apeluju na stanovnike da se obazrivije odnose prema prirodi. 
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.