Ponoš: Netačna izjava Gašića o ubici Olivera govori da se vodi pogrešna istraga

Ponoš
FOTO: Printscreeen/Al Džazira

Predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš izjavio je da je dobro što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić izvinio Nemačkoj, ali da bi trebalo da se izvini i porodici ubijenog političara Olivera Ivanovića.

Ponoš je agenciji Beta kazao da izjava ministra policije Bratislava Gašića da Nemačka čuva ubicu Olivera Ivanovića, koja se pokazala netačnom, govori da Srbija vodi pogrešnu istragu o ubistvu srpskog političara s Kosova i Metohije.

„Kad je već ustanovljeno da Gašićeva izjava nije tačna, dobro je što se Vučić izvinio Nemačkoj, ali bi trebalo da se izvini i porodici Olivera Ivanovića i građanima Srbije. Gašićeva izjava navodi svakog od nas da se zapita da li vlast išta istražuje ili sve zna a neće da saopšti, jer je za Oliverovo ubistvo kriv neko ko je njima vrlo blizak ili oni sami“, rekao je predsednik stranke SRCE.

Kako je dodao, „ako nije istina da Nemačka čuva i štiti ubice Olivera Ivanovića, onda vlast mora da kaže šta je istina“.

„Oliverova porodica zaslužuje istinu posle već pet i po godina od ubistva“, naglasio je Ponoš.

Na pitanje agencije Beta ‘da li su ljudi iz vrha bezbednosnih sektora izgubili kredibilitet nakon netačnih optužbi da nemačke tajne službe čuvaju ubice Olivera Ivanovića’, Ponoš je kazao da niko iz Vučićevog okruženja ne zaslužuje i nije sposoban da vodi službe u sektoru bezbednosti.

„Najveća pretnja nacionalnoj bezbednosti Srbije je upravo Vučićev sastav Saveta za nacionalnu bezbednost“, smatra on.

„Trebalo bi da se izvini i porodicama đaka iz Ribnikara“

Ponoš je dodao da bi Vučić trebalo da se izvini i porodicama đaka iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“, zbog javnog objavljivanja spiska s imenima dece za odstrel.

„Vučić mora da se izvini i za ono što je uradio njegov lični policajac Veselin Milić (načelnik Policijske uprave za Beograd) koji je saopštio spisak s imenima dece koje je navodno planirao da ubije maloletni K.K. Po Vučiću, izjava Gašića zaslužuje izvinjenje, a postupak načelnika Milića ne, a obe stvari ne zaslužuju sankcije. To je skandalozno“, naglasio je Ponoš.

Predsednik Aleksandar Vučić izvinio se juče Nemačkoj zbog tvrdnji ministra policije Bratislava Gašića da je ubica Olivera Ivanovića pod zaštitom te države.

„Mi smo razgovarali s pripadnicima nemačke službe prethodnih 20 dana, o tvrdnji Bratislava Gašića da prikrivaju ubice u slučaju Olivera Ivanovića. Dobili smo uveravanja i dokaze da oni ne prikrivaju te podatke. U svoje ime tražim da izvinjenje prihvate“, rekao je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je u junu u Skupštini Srbije da je slučaj ubistva političara Olivera Ivanovića rešen.

„Mi tačno znamo ko je ubica i tražili smo od nemačkih organa pod čijom je zaštitom taj čovek da nam daju podatke. Imamo slike s aerodroma u Tirani kada je sleteo i kada je ušao u Prištinu, u stan“, rekao je Gašić navodeći da je to rezultat zajedničkog rada Tužilaštva za organizovani kriminal, MUP-a i BIA.

„To što su nedostupni našim organima ne znači da neće moći da budu procesuirani, ali je slučaj rešen“, naveo je tada Gašić.

N1

Pročitajte još:
Brat Olivera Ivanovića: Zakasnelo izvinjenje Vučića, Gašić da bude smenjen
Vučić: Danas sastanak sa Srbima sa Kosova, sazvaću sednicu SB UN, izvinjenje Nemačkoj zbog Gašićeve izjave o ubici Olivera Ivanovića
Nemačka ambasada odbacuje Gašićeve navode da je ubica Ivanovića pod zaštitom ove države
Bratislav Gašić: Slučaj rešen, znamo ko je ubica Olivera Ivanovića i pod čijom je zaštitomPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.