Poništena odluka o eksproprijaciji na Severu; Nenezić: Čekamo pravosnažnost pa šaljemo zahtev da uklone baze

FOTO: KoSSev

Osnovni sud u Prištini – odeljenje za Upravna pitanja – odlučio je da poništi odluku kosovske vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok koja je doneta maja meseca prošle godine. Policijske baze koje su izgrađene još pre pokretanja postupka eksproprijacije, međutim, ipak ostaju tu gde jesu, kaže za KoSSev pravni zastupnik jednog od meštana čija je zemlja eksproprisana, Dragutin Nenezić. Tvrdi da se Osnovni sud uopšte nije ni bavio stanjem na terenu, ali i najavljuje zahtev za uklanjanje baza nakon pravosnažne presude.

U presudi u koju je KoSSev imao uvid se navodi da je doneta krajem prošle godne u upravnom sporu koji su pokrenuli Srbi sa Severa Kosova – M. J, kojeg zastupa Dragutin Nenezić i J. J. iz Zubinog Potoka, kojeg zastupa Marko Jakšić, a protiv kosovske vlade.

Tužba je podneta još 21. juna prošle godine s ciljem da se poništi odluka kosovske vlade broj 09/142.

Glavno ročište održano je 15. decembra prošle godine, a sud je svega nekoliko dana kasnije odlučio da usvoji tužbu i poništi preliminarnu odluku o eksproprijaciji zemlje.

Reč je o odluci kojom se odobrava eksproprijacija nepokretnosti za, kako se navodi u dokumentu „realizaciju infrastrukturnih projekata od javnog interesa.

Odlukom su obuhvaćene katastarske površine u Leposaviću i Zubinom Potoku, odnosno – Bistrica, Šaljska Bistrica, Dren, Lešak, Košutovo i Brnjak, Zubin Potok, Velji Breg, Banje i Gornji Jasenovik.

Sud je ocenio da kosovska vlada u ovoj odluci nije jasno obrazložila i argumentovala zašto je u konkretnom slučaju potrebno izvršiti eksproprijaciju nepokretnosti i da vlasnicima parcela nije razjasnila za šta će se konkretno eksproprijacija izvršiti i kako će se vršiti zakonska javna svrha u slučaju eksproprijacije.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u roku od 15 dana od dana prijema iste.

Predmet je vraćen kosovskoj vladi na ponovno razmatranje i odlučivanje.

Nenezić: Sve je vraćeno na početak, baze ostaju

Zastupnik jednog od tužilaca, Dragutin Nenezić, u večerašnjoj izjavi za KoSSev potvrdio je da mu je odluka suda dostavljena.

Kaže da se presuda o poništavanju odluke kosovske vlade o eksproprijaciji odnosi na sve vlasnike parcela u Zubinom Potoku, a ne samo za imovinu osobe koju je zastupao.

„Poništena je cela odluka sa svim parcelama koje su njome obuhvaćene. Kada se za jednog poništi, ona ima dejstvo prema svim vlasnicima“, kazao je Nenezić.

Prema njegovim saznanjima, ista presuda doneta je prethodno i u postupku koji su građani iz opštine Leposavić pokrenuli protiv kosovske vlade, takođe zbog eksproprijacije zemlje.

„Sada je sve zaokruženo, poništeno je i za Leposavić i Zubin Potok i sve je vraćeno na početak“.

Nenezić najavljuje mogućnost da kosovska vlada podnese žalbu na odluku Osnovnog suda.

„Ali generalno, tu nema mnogo prostora jer je odluka poništena zbog toga što ne valja. I da se žale, za takvu lošu odluku – sud će ponovo potvrditi u našu korist. Ona će pasti svakako“, ocenjuje Nenezić.

On, međutim, očekuje da će kosovska vlada doneti novu odluku o eksproprijaciji, navodeći da je to suština presude Osnovnog suda.

„Da li će se, kada to desiti, kako će to da izgleda, to ćemo tek da vidimo, ovo je samo prvi korak“, dodao je.

Ovaj pravni zastupnik precizira da se stanje na terenu za sada neće promeniti, to jest da će policijske baze ostati tu gde jesu.

„Sud se nije bavio time. Oni se uopšte u presudi nisu osvrnuli na stanje na terenu, nego su se samo bavili odlukom i rekli da je ona loša. Naš argument je od samog početka bio da je osnovni problem to što je nešto već urađeno, pa su nešto tako urađeno (izgrađene policijske baze), naknadno pokušali da ozakone odlukom. Sud u taj deo nije ušao, već ostavlja negde mogućnost da ukoliko se donese nova odluka, u novom postupku koji će da bude bolji nego prethodni, da se stanje na terenu ozakoni“, kazao je.

Ipak, najavljuje podnošenje zahteva Kosovskoj policiji za uklanjanje baza, a nakon što presuda o eksproprijaciji bude pravosnažna.

„Mi ćemo svakako da tražimo od Kosovske policije da se baze uklone. Sačekaćemo pravosnažnost presude. Nadamo se da se Vlada neće žaliti, ako se bude žalila, čekaćemo da po toj žalbi bude presuđeno i onda ćemo tražiti uklanjanje pre nego što se donese nova odluka“, kazao je.

A ukoliko kosovska vlada donese novu odluku, Nenezić objašnjava da će i nju pokušati da obore „ukoliko treba“, odnosno u zavisnosti od njene sadržine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.