Pompeo podsetio: Najava Srbije da označi Hezbolah za terorističku organizaciju značajno da ograniči njegovu sposobnost da deluje u Evropi

Vest je ažurirana

„Najava Srbije da će Hezbolah u potpunosti označiti kao terorističku organizaciju je još jedan značajan korak koji ograničava sposobnost ove iranske terorističke grupe da deluje u Evropi“, saopštio je danas državni sekretar SAD Majkl Pompeo u izjavi za medije.

Pompeo je na nedavno preuzetu obavezu Srbije danas podsetio kako bi naglasio da je „ova važna aktivnost najavljena“ kao deo „istorijskih obaveza širokog spektra pitanja ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova“ koje je američki predsednik Tramp obezbedio, „zajedno sa koracima koje oba naroda preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku“.

„Nema sumnje da se kao domine ruše operacije Hezbolaha u Evropi, gde on nastavlja da kuje terorističke napade, nabavlja vojnu tehnologiju i prikuplja preko potrebna sredstva. Nedavne akcije Nemačke i Litvanije protiv Hezbalaha usledile su nakon onih koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i Kosovo“, naglaso je Pompeo.

Sjedinjene Države nastavljaju da pozivaju Evropsku uniju i evropske države, navodi dalje Pompeo, da u celini označe ili zabrane Hezbalah i prepoznaju stvarnost u tome da je on „koren i ogranak terorističke organizacije“, bez razlike između „takozvanog ‘vojnog’ i ‘političkog’ krila“, istaknuto je u saopštenju.

„Pozivamo sve zemlje u Evropi i šire da preduzmu sve što mogu kako bi sprečili operativce Hezbalaha, regrutovane pripadnike i finansijere da deluju na njihovim teritorijama“.
Vučić odgovorio: Slavni preci

Ubrzo je odgovorio Aleksandar Vučić na Tviteru, a preko iste mreže mu je Pompeo i prethodno čestitao:

„Prateći stope naših slavnih predaka, Srbija nastavlja borbu protiv svih pretnji miru, na domaćem terenu, kao i u inostranstvu. Budi uveren dragi prijatelju sekretaru Pompeo, da mi ostajemo čvrsti u našem traganju za mirom i stabilnošću, time doprinoseći ukupnoj globalnoj bezbednosti“, poručio mu je srpski predsednik.

Pretke je spomenuo i Marko Đurić identičnim postupkom kao i predsednik Srbije.

Na šta su se obavezale srpska i kosovska delegacija

Potpisivanjem dokumenata u Vašingtonu prošle nedelje koji je predstavljen kao „istorijski sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, Aleksandar Vučić i Avdulah Hoti su odvojeno preuzeli obaveze u vezi sa situacijom na Bliskom istoku. Jedna od tih tački tiče se i Hezbolaha i glasi:

„Obe strane se obavezuju da će označiti Hezbolah u njegovoj celini kao terorističku organizaciju i u potpunosti sprovesti mere za ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolaha unutar njihovih nadležnosti“.

U međuvremenu Donald Tramp koji se nalazi usred predizborne kampanje za drugi mandat je dvostruko nominovan za Nobelovu nagradu za mir. U drugom predlogu, sa njim su vlade Srbije i Kosova.

Za to vreme upravo tačke koje zalaze u spoljno-političku sferu, među kojima su i one o pomeranju srpske ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim do jula naredne godine, odnosno, otvaranja kosovske ambasade u Jerusalimu, zašta će Kosovo, dobiti priznanje Izraela da je nezavisna država, kao i označavanje Hezbolaha za terorističku organizaciju, naišle su, uz podršku, i na iznenađenje, kao i na snažnu osudu dela srpske i kosovske javnosti, ali i međunarodne.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.