Pomozimo Mariji da dobije protezu za nogu koja će joj olakšati funkcionisanje

FOTO: Instragram stranica vamptemptress

Marija Matić (24) iz Kosjerića studentkinja je završne godine Filološkog fakulteta u Beogradu. Njoj je 2012. godine, kada je imala nepunih 16 godina, otkriven osteosarkom (tumor kostiju), zbog čega su lekari morali da joj amputiraju nogu iznad kolena.

Marija od 2013. koristi mehaničku protezu, koja nije vodootporna, a ta tehnologija se više ne koristi ni u najsiromašnijim delovima sveta, piše N1.

Proteza koju trenutno koristi pomaže joj da se normalno kreće, ali svaki veći nagib, stepenice, pa čak i pločice, predstavljaju joj pravi problem za kretanje.

„Da, prepreke su mi bile stepenice, nizbrdice, čak i blaga uzvišenja na putu, pločice koje nisu lepo urađene, jednostavno ova mehanička proteza koju imam nije adekvatna za osobe koje se puno kreću. Činjenica da ne mogu trčati takođe. Ranije sam jako volela da vozim bicikl, doktori su mi rekli da to više neće biti moguće. Prvo što sam uradila kada sam došla kući nakon rehabilitacije bilo je to, sela sam na biciklu i bila sam odlučna u nameri da je ponovo vozim i uspela sam u tome. Bila sam toliko ponosna na sebe. Naravno da je bilo teško, ali sve se može kad se hoće.“

Protezu, koja nije vodootporna, skida tokom tuširanja, a napolju se kreće uglavnom bez pomagala. Kako nam je rekla, štaku koristi samo ponekad, jer se plaši da ne padne.

„Ne koristim štap, ali neretko imam štaku pored sebe zbog sigurnosti pri hodu, jer u slučaju pada, koga se jako plašim, može doći do povrede kuka i kičme – doktor mi je rekao da je to jako čest slučaj. 

Miloš Vuković, bivši fudbaler, koji je takođe ostao bez noge u saobraćajnoj nesreći na Instagramu je pre nekoliko dana pokrenuo akciju prikupljanja sredstava za nabavku C-Leg 4 proteze za Mariju. To protetičko pomagalo bi joj promenilo život iz korena i olakšalo svakodnevno funkcionisanje.

C-Leg 4 proteza na tržištu košta 40.000 evra, ali zahvaljujući Miloševim naporima, moguća je nabavka proteze za 12.750 evra.
Ukoliko ste u mogućnosti, Mariji možete pomoći uplatom na žiro račun 170-10428788000-09 i na Paypal: focused4real@hotmail.com.

Širu priču o ovoj aktivnoj devojci i budućoj filološkinji možete da pročitate u jučerašnjem Blicu.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

***Focused4real ima novi projekat*** Share! Delite! Žiro račun 170-10428788000-09 PayPal: focused4real@hotmail.com Ceo tekst možete pročitati na profilu @focused4real *** Ja sam odlucio da pokrenem akciju prikupljanja sredstava da Mariji obezbedim C-Leg 4 protezu, koja je na trzistu 40.000e, zahvaljujuci ljudima dobrog srca dobio sam ponudu za takvu protezu za 12.750e . Proteza koja bi njoj promenila zivot iz korena, ja kao neko ko je u istoj situaciji kao ona znam da je zivot sa protezom koju ona ima jako, jako tezak. Svako ko zeli da ucestvuje u akciji moze da mi se javi putem Instagrama, mail-a, telefona, postom. 🦾 We can do it! 🦾 #focused4real *** ***Focused4real currently has a new project*** *** I decided to launch a fundraising campaign to provide Maria with a C-Leg 4 prosthesis, which is on the market for 40,000e, thanks to people of good heart I received an offer for such a prosthesis for 12,750e. A prosthesis that would change her life from the bottom up, as someone who is in the same situation as her- I know that life with the prosthesis she has is very, very difficult. Anyone who wants to take part in the action can contact me via Instagram, e-mail, phone, post. 🦾 We can do it! 🦾 #focused4real *** Žiro račun 170-10428788000-09 Hvala svima ❤️

Објава коју дели M А Р И Ј А ♌️ (@vamptemptress) дана

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

*** Focused4real trenutno ima novi projekat. *** Ovo je Marija Matic, devojka koja ima 24 godine, i koja moze posluziti kao primer kako jedna ozbiljna i jaka devojka treba da izgleda, u svakom smislu te reci. Marija trenutno zivi u Beogradu u studentskom domu, poslednja je godina na Filoloskom fakultetu. Sa nepunih 16 godina je saznala da boluje od osteosarkom , malignog tumora kostiju. Zamislite samo kako se oseca osoba sa 16 godina kojoj doktor saopsti tako nesto, koliko ta osoba mora da ima jak karakter i volju za zivotom da izadje kao pobednik iz svega. U februaru sada vec daleke 2013 godine Mariji je amputirana noga, i nakon 4 meseca rehabilitacije uspela je da se vrati koliko toliko normalnom stilu zivota. Zbog stanja u nasoj drzavi, kog smo svi na zalost svesni nije mogla da dobije adekvatnu protezu, od 2013 ima mehanicku protezu, koja se ne koristi ni u najsiromasnijim delovima sveta za osobe njenih godina, tuzno, ali istinito. Ja sam odlucio da pokrenem akciju prikupljanja sredstava da Mariji obezbedim C-Leg 4 protezu, koja je na trzistu 40.000e, zahvaljujuci ljudima dobrog srca dobio sam ponudu za takvu protezu za 12.750e . Proteza koja bi njoj promenila zivot iz korena, ja kao neko ko je u istoj situaciji kao ona znam da je zivot sa protezom koju ona ima jako, jako tezak. Svako ko zeli da ucestvuje u akciji moze da mi se javi putem Instagrama, mail-a, telefona, postom. 🦾 We can do it! Paypal: focused4real@hotmail.com Za uplate iz Srbije: Marija Matic 170-10428788000-09. 🦾 #focused4real

Објава коју дели Milos Vukovic (@focused4real) дана

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.