Poljoprivrednici iz Zvečana dobili motokultivatore od britanske ambasade i Poslovnog centra Zvečan

Četrdeset poljoprivrednednika iz sela opštine Zvečan dobilo je danas motokultivatore kao donaciju britanske ambasade, a preko Poslovnog centra Zvečan. Ovo je druga donacija u poslednje dve godine koju su popljoprivrednici iz ove opštine dobili od britanske ambasade, a preko ovog centra. Tokom današnje ceremonije uručivanja ugovora o donacijama u etno restoranu "Zavičaj", ambasador Velike Britanije u Prištini, Jan Klif, obišao je i improvizovane štandove na kojima su bili izloženi jesenji proizvodi iz plastenika poljoprivrednika zvečanskih sela. 
 
Britanski ambasador je istakao svoje zadovoljstvo usled, kako je rekao, konkretnih rezultata doprinosa njegove ambasade za ovu godinu, naglasivši da je današnja donacija nastavak programa i saradnje koju ova ambasada ima sa poljoprivrednicima zvečanske opštine i Poslovnog centra Zvečan.
 
"Zadovoljstvo mi je da vidim da je doprinos moje ambasade doneo konkretne rezultate, kao što je svo to voće i povrće ovde na stolovima. Prošle godine je britanska ambasada preko Poslovnog centra donirala 32 plastenika i opremila 20 voćnjaka sa po 1.000 sadnica jabuke. Ove godine, kao nastavak uspešnog programa, ambasada je odlučila posle konsultacija sa vama da donira još 40 motokultivatora," Klif se poljoprivrednicima obratio na srpskom. On je dodao da su motokultivatori poklonjeni i albanskoj zajednici u ovoj opštini.
 
Klif je dodao i da se nada da će, kako je istakao, skroman doprinos Britanske ambasade ostvariti dugoročne ciljeve poljoprivrednika, povećati produktivnost, bolji pristup tržištu, ali i bolju budućnost njihovih porodica.
 
Direktor Poslovng centra Zvečan, Boris Drobac, kaže za KoSSev da poljoprivrednici sa kojima ovaj centar radi već dve godine kroz ovu saradnju sazrevaju i da se najveći napredak vidi u primeni osavremenjenih poljoprivrednih tehnologija.
 
"Promene se vide u samoj sadnji i proizvodnji. Ono što smo uspeli da, upotrebiću ovu reč – 'nametnemo', jeste da se svi oni okrenu organskoj proizvodnji. Niko od ovih korisnika svo ovo voće i povrće koje ste videli nije hemijski tretirao, ono je gajeno na prirodnom đubrivu, bez pesticida, herbicida i inesekticida," objasnio je Drobac.
 
Na pitanje da li je prethodno obavljeno ispitavanje biološke ispravnosti zemljišta, naročito zbog lokacija koje je 1999. godine NATO bombardovao osiromašenim uranijumom, Drobac je odgovorio da jeste, dodajući da je poljoprivredna škola iz Leška, u saradnji sa novosadskim i čačanskim institutom ispitala zemljište i uradila studiju ispravnosti:
 
"Što se tiče zemljišta, zemljište nije zagađeno. Štaviše, ono je jako dobrog kvaliteta, jer godinama unazad nije hemijski tretirano. Zemlja se obrađivala na stari tradiocionalan način, tako da ono nije bilo hemijski tretirano, a što se tiče uranijuma, u ovom istraživanju nisu pronađeni ti tragovi," rekao je Drobac.
 
Među onima koji su dobili donaciju britanske ambasade je i humanitarna organizacija "Majka devet Jugovića", čija je direktorka, Svetlana Stević, pozvala poljoprivrednike iz Zvečana da posete imanje obradive površine od 15 hektara ove organizacije koja inače radi pri Eparhiji Raško-prizrenskoj i uvere se u kvalitet savremenog načina obrađivanja zemljišta. 
 
Poljoprivrednicima koji su obuhvaćeni ovim programom podrške takođe je obezbeđena i stručna obuka.
 
TONSKI SNIMAK – govor ambasadora Jana Klifa na srpskom jeziku u etno restoranu "Zavičaj":

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.