Političko rukovodstvo Severa Kosova: EULEX institucija non grata

Četiri severne opštine prekinule su danas saradnju sa EULEX policijom i proglasili je institucijom non grata na teritoriji četiri opštine.  Na ovaj potez političko rukovdstvo Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića odlučilo se nakon jučerašnjeg hapšenja radnika pošte u Kosovskoj Mitrovici, Nebojše Vujačića. 
 
"Poslednja akcija u kojoj je naš sugrađanin praktično kidnapovan kada je krenuo na svoje radno mesto, kao i sada već učestala praksa automatskog određivanja pritvora do 30 dana svima koje EULEKS policija privede, nalaže nam da saslušamo zahteve i glas naroda i da otkažemo saradnju EULEKS policiji i proglasimo ih za nepoželjne na teritoriji opština Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan. Na severu KiM više nema advokata koji mogu da nas brane, jer su postupci ove misije doveli do toga da su, mimo svih standarda, čak i advokati postali meta, a oni koji su još slobodni, ne mogu da isprate sve postupke. Uskoro će se verovatno postaviti i pitanje kapaciteta pritvorske jedinice u Kosovskoj Mitrovici ukoliko se ovakva praksa nastavi, a svaki građanin biće potencijalni svedok, čiji će status biti promenjen u osumnjičeni onog momenta kada ga policija EULEKS-a kidnapuje," navodi se u saopštenju. 
 
Političko rukovodstvo Severa Kosova poziva EULEX da se sa hapšenjima na Severu prestane dok se ne, kako se u saopštenju kaže, stvore uslovi za sprovođenje vladavine prava, to jest dok se ne završi proces integracije srpskog sudstva na Severu Kosova. 
 
"Ne želimo da budemo učesnici ovakvog sistema vrednosti i nejasne vladavine zakona, suprotno volji naroda čiji smo deo, dok se u centrima moći donose odluke kojima se između ostalog odlučuje i koliko ćemo biti slobodni, za šta osumnjičeni, bez prava na odbranu sa slobode, pa čak i kada će se dozvoliti posete ministra Aleksandra Vulina," stoji u saopštenju i dodaje se da među građanima na Severu Kosova valda uznemirenje i da su njihova prava ugrožena. 
 
Juče uhapšeni Nebojša Vujačić je sedmi građanin sa Severa Kosova kojeg je EULEX policija uhapsila od početka ove godine. 
 
Tenzije u komunikaciji na relaciji – političko rukovodstvo Severa Kosova i EULEX-a su se posebno pojačale od prošle nedelje nakon pokušaja hapšenja, a potom i samog hapšenja Radovana Radića u opštini Zubin Potok. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.