Političarke: I dalje se borimo sa stereotipima

U 38 opština na Kosovu nema ni jedne gradonačelnice, u 21 ministarstvu, samo su dve ministarke. U kosovskoj skupštini žene su zastupljene oko 30 odsto, onako kako je i propisano zakonom. Od pet zamenika predsednika skupštine, dve su dame, a na čelu sedam od četrnaest poslaničkih grupa, nalaze se žene. Ovo je pregled učešća žena u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na Kosovu, što je i tema nove epizode emisije Iz dve perspektive u kojoj govore Milena Zdravković, zamenica ministra za zaštitu životne sredine i Emilija Redžepi, poslanica. One govore o svom iskustvu bavljenja politikom, položaju žena u politici i društvu kao i mnogim drugim temama.

Rogobatna, neizvesna, zbunjujuća, nerealna – ovim rečima naše sagovornice opisuju političku situaciju na Kosovu, a položaj žena, kako u društvu, tako i u politici i dalje je, smatraju, preopterećen stereotipima. Ipak, optimistične su kada je budućnost u pitanju i očekuju dalji progres i emancipaciju žena.

Nisu zadovoljne načinom na koji mediji izveštavaju o ženama u politici, smatraju da se u fokus izveštavanja stavlja izgled, pre nego rad, ali kritikuju i same žene u politici koje ne ističu nužno ono što je najkvalitetnije u njihovom radu.

Upitana o tome kome se više veruje, političarima ili političarkama, Milena Zdravković ocenjuje da je nasleđe patrijarhata i dalje vrlo jako u svesti kosovskog društva zbog čega se više poverenja podaruje političkom delovanju muškaraca.

„Društvo u kom živimo i taj patrijarhat, nekako figuru nekog ko ima autoritet nad društvom i uopšte svima nama se usko vezuju za lik, delo i karakter muškarca i da je on taj koji može da ispolji snagu. Što tu neku fizičku, mentalnu tako i političkom svetu,“ kaže Milena Zdravković.

S druge strane, Emilija Redžepi poziva žene da svoju tradicionalnu ulogu u kući preokrenu, i svu posvećenost koju imaju prema svojoj kući i porodici ne kriju, nego prenesu i na sve drugo što rade van svojih društveno nametnutih uloga.

„Budite uvek uporni, onako kako ste energični i onako kako rukovodite svojom decom i svojom familijom, unutar svoje kuće i samo to prezentirajte i u društvu,“ poruka je Emilije Redžepi ženama.


Emisija Iz dve perspektive snimljena je kao deo aktivnosti projekta „Podrška stvaranju društvenih veza i zaštiti manjina na Kosovu“. Ovaj projekat finansira IOM (Međunarodna organizacije za migracije), koji je podržala Britanska ambasada u Prištini. Mišljenja, stavovi, zaključci ili preporuke izneseni u ovom prilogu ne izražavaju nužno stavove donatora i portala KoSSev.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.