Policija zvanično demantovala Jevtićeve navode o nacionalnosti napadača na povratnika, Jevtić pohvalio policiju za privođenje napadača

Foto: Radio Goraždevac

Posle novog alarmiranja kosovskog ministarstva za povratak i zajednice da su jedinog srpskog povratnika iz Opraška pretukli Albanci, te teških rečenica Kancelarije za KiM, komandir policijske stanice u Istoku je preko lokalnog srpskog radija Goraždevac, koji je i javio o napadu, potvrdio da su napadači privedeni ali da su u pitanju lica egipćanske nacionalnosti. Ministar Dalibor Jevtić je korigovao izjavu u delu o nacionalnosti napadača. Večeras, Kosovska policija službeno demantuje ranije Jevtićeve navode, uključujući i taj da je po sredi napad na povratnike. Jevtić potom pohvaljuje policiju i saopštava da se njegovom ministarstvu obraćaju povratnici sa „vapajem da je njihova bezbednost i imovina ugrožena do krajnjih granica“.

Petko Miletić iz sela Opraške kod Osojana, napadnut je fizički danas kada je u svojoj šumi, kako je posvedočio, zatekao dvojicu šumokradica. Osumnjičeni napadači egipćanske nacionalnosti naneli su mu povrede glave i ekstremiteta. Zbrinut je u reginalnoj bolnici u Peći, a napadači su uhapšeni.

Kosovski ministar za povratak i zajednice, Dalibor Jevtić oglasio se oštrim porukama preko Tvitera i saopštenjem za medije, označivši Albance kao napadače i saopštivši da je jedini srpski povratnik u ovom mestu pretučen.

Za Jevtićem, još težim saopštenjem oglasila se Kancelarija za KiM potvrdivši da su napadači Albanci i optuživši da se incidenti odvijaju „pred očima nezainteresovane međunarodne zajednice koja poziva na dijalog Beograda i Prištine, ali ne čini sve što je u njenoj moći da zaustavi šovinističko divljanje albanskih ekstremista“

Međutim, Enver Gaši (Gashi), komandir policijske stanice u Istoku je za lokalni Radio Goraždevac koji je i prvi izvestio o napadu na povratnika, a čiji je urednik i prevezao povređenog Miletića od bolnice do policijske stanice i posle natrag kući u Opraške, saopštio da su napadači, odnosno šumokradice, Egipćani.

Jevtić: Važna istina ali i suština

Jevtić se nakon Gašijeve izjave ponovo oglasio na Tviteru potvrdivši da su napadači Egipćani, a ne Albanci ali dodavši da je „istina važna ali i suština, a to je da se povratnici konstatno napadaju“. 

Večeras se Kosovska policija oglasila i zvaničnim sapštenjem za medije, neposredno demantujući ranije Jevtićeve navode.

Kosovska policija navodi da se u „članku na zvaničnoj veb stranici Ministarstva za zajednice i povratak i Jevtićevoj objavi na društvenoj mreži pod nazivom Incidenti protiv srpskih povratnika se nastavljaju aludira da su Albanci pretukli povratnika srpske nacionalnosti, koji se vratio da živi sa porodicom u selu Opraške u opštini Istok“.

Ali iz policije pojašnjavaju da su osumjičeni za „nanošenje lakih telesnih povreda“ egipćanske nacionalnosti – Rr. G. (1998.) i Rr. G. (2001.) i da im je određen pritvor od 48 sati.

„Stoga, na osnovu istražnih radnji i zvaničnih informacija, smatramo da bi javno mnjenje trebalo da bude tačno i ispravno informisano, da osumnjičeni nisu Albanci i da slučaj nije napad na osobe /građane (povratnike) koji se vraćaju da žive na Kosovu“ istakla je Kosovska policija u svom saopštenju.

I još jednom se večeras oglasio Jevtić sa novim saopštenjem, a neposredno nakon saopštenja Kosovske policije.

Ovog puta pohvalio je reakciju policije i brzo privođenje napadača na Miletića, primećujući da se postupkom policije “šalje jasna poruka da svi oni koji imaju nameru da krše javni red i mir, neće ostati nekažnjeni“.

“Istine radi, ranije danas, Ministarstvo za zajednice i povratak je bilo obavešteno da su napadači na Petka Miletića iz Opraška kod Istoka tokom napada na njega govorili albanskim jezikom ali da su zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji policijskih organa uhapšeni i da je utvrđeno da su Egipćani”, navodi se u večerašnjem saopštenju ovog ministarstva.

Sa druge strane, iz ovog ministarstva dodaju:

“Bez obzira koje su nacionalnosti počinioci prekršaja i krivičnih dela, potrebno je hapšenje i kažnjavanje počinioca i ostalih mnogobrojnih incidenata koji su pogodili srpsku zajednicu i povratnike zadnjih nedelja i meseci. Jedino se tako incidenti mogu suzbiti, a povratnici osećati bezbednijim nego danas“.

Ovo kosovsko ministarstvo dodalo je još i da „javno mnjenje mora biti upoznato sa činjenicom da se Ministarstvu za zajednice i povratak zadnjih meseci obraćaju povratnici sa vapajem da je njihova bezbednost i imovina ugrožena do krajnjih granica”, kao i da su o ovome upoznali i policiju i ostale organe zadužene za bezbednost na Kosovu.

Pročitajte još:

Policija demantuje navode MZP-a: Srpskog povratnika pretukli Egipćani

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.