Policija potvrdila hapšenje D.M. u Gračanici i da je osumnjičen za ratne zločine

kp policija hapšenje lisice
FOTO: Kosovska policija

O hapšenju muškarca srpske nacionalnosti sa inicijalima D.M. jutros kod Gračanice, o čemu su ranije izvestili srpski mediji, kao i Kancelarija za KiM i Srpska lista – upravo se oglasila i Kosovska policija. Potvrđuju da je ovo lice uhapšeno u vezi sa navodnim ratnim zločinom. Tvrde da imaju dokaze da je on, kao čuvar zatvora u Lipljanu, tokom ratnog perioda, bio saučesnik u vršenju torture nad albanskim zatvorenicima.

D.M. je, prema ranijim informacijama koje je preneo Kim – uhapšen jutros oko 10 časova i to od strane najmanje 20 pripadnika Specijalne jedinice Kosovske policije.

Zbog ovog hapšenja u 14 časova danas u Gračanici je održan i protest. Okupljeni su zahtevali hitno puštanje D.M, uz poziv međunarodnoj zajednici da u tome pomogne. Građani su se tokom protesta uputili ka policijskoj stanici kako bi tamo dobili nekakvu informaciju o uhapšenom sugrađaninu. Međutim, u ovoj stanici do informacije nisu došli. Gradonačelnica Gračanice pozvala je okupljene da se sada raziđu i okupe sutra u podne. 

Njegovoj porodici, kako je potom preneo RTS – tokom hapšenja je rečeno da ga privode u vezi sa ratnim zločinima.

„Kosovska policija, odnosno Direkcija za istragu ratnih zločina, u saradnji i po ovlašćenju Specijalnog Tužilaštva, sprovela je istrage u vezi sa zločinima počinjenim tokom rata na Kosovu (1998- 1999), gde su istražno-operativnim kanalima dobili informacije o osumnjičenom muškarcu kosovskog državljanstva – Srbin sa inicijalima D.M. kao učesnik u ovim zločinima“, navode iz policije.

Za njega, kažu, obezbeđeni su i dokazi:

„Za istog su obezbeđeni dokazi za postojanje osnovane sumnje da je u saučesništvu sa drugim pripadnicima, u periodu rata na Kosovu, u svojstvu službenog lica (čuvar zatvora) u Prištini, odnosno izdvojenom odeljenju, tačnije u zatvoru Lipljan – sumnja se da su sistematski vršili torturu, fizičko i psihičko nasilje, zlostavljanje i nehumano i po život opasno maltretiranje albanskih zatvorenika“.

Nakon što su ga uhapsili, kako su saopštili, izvršili su kontrolu u njegovoj kući.

Tvrde da su tu pronašli vatreno oružje – jedan revolver tip „Zastava“ kalibra 9mm, 136 metaka kalibra 9k19mm, vojni nož tipa SOG Speciality Knives, „Taiwan“ metalna šipka (palica, pendrek), kao i dokumenta, odluke, beleške i lični telefon i ostalo.

Dodaju da je danas sa D.M. obavljen razgovor u prisustvu njegovog advokata.

Kancelarija za KiM: Uhapšen još jedan Srbin, sada kod GračanicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.